Külföld

Jó reggelt mindenkinek! Ez már a szép új világ, ahol Trump az elnök

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.09 | 06:50

A 2016-os évre két igazán drámai este is jutott. Az elsőn kiderült, hogy a britek megpattannának az EU-ból, a másodikon pedig az, hogy Amerika egy más ország, mint aminek gondoltuk. Veszített Hillary Clinton, a pénzpiacok, a demokrata párt, és a közvélemény-kutatók. És győzött Donald Trump.

via GIPHY

Minden idők legőrültebb amerikai elnökválasztási kampánya végén, nyolc évvel azután, hogy az ország megválasztotta az első fekete elnökét, az első női elnök helyett egy, a tényekkel hadilábon álló üzletember került az USA élére. Bár a választást megelőző közvélemény-kutatások és statisztikai modellek mind azt mutatták, hogy Hillary Clinton egyszerűen nyerhet, az egykori ipari területeken lakók inkább a „Tegyük újra naggyá Amerikát!” nehezen megfogható ígéretét választották. Nézzük, miről maradtak le azok, akik átaludták az éjszakát!

Hullámvasútra ültek  a piacok

Hiába minden kutatás, ahogy érkeztek az eredmények, egyre nyilvánvalóbb volt, hogy Trumpnak áll a zászló. A kulcsfontosságú, billegő államok közül behúzta Ohiót, Floridát, Észak-Karolinát és nagyon úgy néz ki, hogy Michigant és Pennsylvaniát is. A már kiosztott elektori szavazatok száma lassan kúszott felfelé, de Trump neve mellett mindig egy nagyobb szám állt (az amerikai választási rendszerről itt olvashatsz), egyre közelítve bűvös 270-hez – a kanadai állampolgársági hivatal honlapja pedig összeomlott.

Trump nem csak az amerikaiak egy részét ijesztette meg. Amikor az este folyamán már úgy nézett ki, hogy tényleg elnök lehet, a határidős ügyletek piaca csendesen bebólintott. Nem is kicsit, a 2001. szeptemberi 11-i terrortámadás sem okozott ilyen heves reakciót. Ahogy nőtt a Trump-elnökség esélye úgy zuhant sokéves mélypontra a mexikói peso, és úgy kezdtek esni a kelet-ázsiai tőzsdék is. Az utóbbi különösen azért érdekes, mert ezek a piacok már a Brexitet is megsínylették, pedig a bizonytalanság még csak nem is a környékükön keletkezett.

Azoknak viszont, akik jenben tartották a pénzüket viszonylag jó estéjük volt. Emelkedett még az arany árfolyama. Valószínűleg a shotgun-tölténynek, a víztisztító tablettáknak és az atombunkereknek is nőtt az értékük, ezeket azonban nem mérik valós időben.

Szenátus: egy százalék esélye volt a demokratáknak, mint Edlingtonnak

Miután Donald Trump gyászosan szerepelt az összes elnökjelölti vitán volt némi esélye, hogy a republikánusok a képviselőházban is elveszítik a többségüket. A kampány finisében azonban ennek nagyrészt elpárolgott az esélye. Még a leginkább demokraták felé hajló elemzők sem mondtak annál merészebbet, mint hogy 50-50 az esélye az egyik vagy másik párti többségnek.

Az igazi eredmények viszont csúfos demokrata vereséget mutatnak, így Trump elnök (de furcsa ezt még mindig leírni!) kényelmes republikánus többségre számíthat majd mind a szenátusban, mind a képviselőházban.

Magyar idő szerint hajnali ötre ennek az esélye is elpárolgott.

Mi dőlt még el?

És ha még csak a szenátusról lett volna szó nyolcadikán. Kaliforniában téma volt – rögtön két kérdés erejéig – a halálbüntetés. Egyrészt megkérdezték a szavazókat, hogy nem kellene-e betiltani a halálbüntetést úgy általában. Másrészt arról is szavazhattak, hogy lehessen-e rövidíteni a fellebbezésre rendelkezésre álló időt, hogy gyorsabban lehessen kivégezni azokat, akiket elítéltek. Ez ennek a kérdéskörnek nagyjából a két végpontja, igazán van lehetőségük a kaliforniaiaknak. Fontos tudni, hogy Kaliforniában egy évtizede nem végeztek ki senkit.

Kilenc államban szavaztak a marihuána orvosi és kikapcsolódási célú legalizációjáról. Összesen nyolc Magyarországnyi embert érintő kérdés volt ez a 2016-os amerikai választáson. Ötven, illetve ötvenegy millió ember szavazhatott a fegyvertartáshoz és a dohánytermékek megadóztatásához kapcsolódó kérdésekben. És ha már adók, másik 121 millió ember pedig más adózási kérdésekben nyilváníthatott véleményt. Ezek között voltak ám tényleg apróságok is. Például, hogy csökkentsék a tűzoltók adóját, van elég bajuk így is.

Ki a hibás?

A nyugati államokban még nyitva voltak a szavazókörök, amikor az ilyen helyzetben törvényszerű bűnbakkeresés elkezdődött a közösségi médiában. A népszerű tippek között a vidéki, kevésbé iskolázott amerikaiak szerepelnek – ebben azért van valami –, előkelő helyen szerepelnek a dacból Trumpra szavazó Bernie Sanders-fanok és a politikai elitet egy személyben megtestesítő Hillary Clinton helyett valamelyik harmadik párti jelöltet választók is. A fentiek mellett a kiélezett versenyre vágyó, Trump hazugságaival túl keveset foglalkozó média is ott ül a szégyenpadon.

Érdemes azt is felírni a tanulságok közé, hogy sem az előrejelzéseknek, sem az exit polloknak nem nagyon szabad hinni a jövőben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló