Külföld

A kaliforniaiak már a kilépést tervezgetik

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.09 | 13:11
  • trendindex: 2

Az USA legnépesebb és leggazdagabb tagállamában már a kilépést tervezgetik Trump győzelme miatt. Egyelőre még csak a Twitteren.

flag-331755_1280

A közösségi oldalon nagyon felpörgött a #calexit hashtag, ami egy újabb szójáték a Brexitre, és Kalifornia elszakadását jelentené az Amerikai Egyesült Államoktól. Az ottani twitterezőknek nagyon nem tetszik, hogy Trump lett az elnök, az államot ugyanis Hillary Clinton nyerte.

Az Egyesült Királyság nemrégiben történt kilépése az Európai Unióból ötletet adott nekik, a legszívesebben most ők is önálló országot alapítanának.

Mások nem elégednének meg ennyivel, vinnék az egész nyugati partot, ugyanis Oregonban, Washington államban és Nevadában is a demokraták győztek, ez így már egy elég nagy egybefüggő terület. Kalifornia mondjuk önmagában sem túl kicsi, területileg csak Alaszka és Texas előzi meg, de a lakossága ennek a legnagyobb. Gazdasági jelentőségét nézve pedig kiemelkedő országos szinten is, ők adják az ország GDP-jének 14%-át. Önálló országként is csak a legnagyobbakkal lehetne összevetni az állam gazdasági jelentőségét. Ráadásul most legalizálták a marihuánát.

Kalifornia elszakadása már csak azért is lenne érdekes, mert eddig csak egyetlen-egyszer történt ilyen az ország történetében. 1861-ben 11 rabszolgatartó déli állam kiáltotta ki függetlenségét az uniótól, ebből lett aztán a nagy polgárháború…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló