Külföld

Ez egyre rosszabb: a „szürreális” az év szava a Merriam-Webster szerint

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.20 | 07:33

Szoros verseny volt a fasizmus, a kutyusok és a szürrealizmus között, de végül az utóbbi lett a legkeresettebb szó az egyik legnagyobb online szótárban, a Merriam-Websteren.

Év végére még egy nagy online szótár elárulta, hogy szerintük mi volt az év szava: a Merriam-Webster felhasználóit a szürrealizmus érdekelte leginkább idén. Nem jó hír azután, hogy az Oxford szerint elhagytuk a valóságot, a Dictionary.com pedig a xenofóbiát választotta az év szavának.

A Merriam tweetje szerint tragédiák után ugrik meg a szürrealizmus iránti érdeklődés: terrortámadásokban, híres művészek halálában nem szűkölködött 2016, de sokan ilyen eseményként tekintenek Trump megválasztására is – a Dictionaryn is Trumpot emlegették más világpolitikai események mellett a xenofóbia kapcsán. A brüsszeli terrortámadás idején márciusban, a török puccs után, a nizzai terrortámadást és az amerikai elnökválasztás követően ugrott meg leginkább a kereslet a szürreális szó jelentésére az oldal szerint.

A szürrealizmus képzőművészeti irányzatként kezdte, leghíresebb képviselője Salvador Dalí volt. Snassz lett volna az Elfolyó idő eredetijét betenni.
A szürrealizmus képzőművészeti irányzatként kezdte, leghíresebb képviselője Salvador Dalí volt. Snassz lett volna az Elfolyó idő eredetijét betenni, fogadjátok helyette szeretettel a macskás verziót.

Majdnem kínos helyzetbe került az oldal: novemberben elképesztően megugrott a „fasizmus” szó iránti érdeklődés, ezért a szerkesztőknek közbe kellett lépniük. Arra buzdították a felhasználóikat, hogy keressenek rá másra is – így történt, hogy az emberek elkezdtek kutyákra keresni, nehogy győzzön a fasizmus. Ettől szép az internet.

Kép: Twitter/Huffington Post
Kép: Twitter

A versenyt nem csak a keresések száma dönti el, az oldal szerkesztői azt is figyelembe veszik, hogy a korábbi évekhez képest mi változik az emberek érdeklődésében, és azt is, hogy milyen események után kerülnek elő különböző kifejezések.

(Nyitókép: Terry Fincher/Getty Images)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló