Külföld

Megölték a kommandósok a férfit, akire valaki viccből hívta ki a rendőrséget

  • Szerző:nuus
  • 2017.12.31 | 11:41
  • trendindex: 2

A swatting az egyik legdurvább internetes szívatás, most halálos áldozata is lett.

(kép: Pixabay)

A wichitai Andrew Finch-et csütörtökön lőtte agyon a helyi rendőrség speciális alakulata saját házának ajtajában, ez már önmagában rengeteg kérdést vet fel, a férfi ugyanis a felszólításra ajtót nyitott, és fegyvertelen volt, mégis halálos lövést kapott. A legdurvább viszont az egészben, hogy a kommandósoknak nem is kellett volna ott lenniük, a bejelentés ugyanis hamisnak bizonyult: Finch címét ugyanis egy gamerek között kialakult eldurvuló vita egyik résztvevője dobta be a sajátja helyett, vitapartnere aztán ide küldte ki a kommandósokat, kamu fenyegetésekkel.

A jelenségnek neve is van, ez a hírhedt swatting, az amerikai rendőrségek speciális alakulatainak (S.W.A.T.) neve után. Alapjáraton az egész egy nagyon durva ugratás, amikor valaki álnéven, rejtett számról, kamu indokokkal hívja fel a rendőrséget, egy olyan súlyos bűncselekményre hivatkozva, ami már indokolttá teszi a kommandósok bevetését. Aztán már csak hátradől, és nézi, ahogy mondjuk a szomszédjára a rendőrség rárúgja az ajtót, mondjuk egy pokolgépes merénylőt keresve. Poénnak ez azért elég durva, főleg, hogy a S.W.A.T. sajnos néha először lő, és csak azután kérdez.

A mostani kansasi esetben két Call Of Duty játékos ugrott össze a neten, az egyikük elkezdett swattinggal fenyegetőzni, mire a másik, jelezve, hogy nem fél, bedobta a címet. Csak éppen nem a sajátját. Az áldozat egy 28 éves, kétgyermekes édesapa, akinek semmi köze nem volt a vitához, teljesen ismeretlen volt a résztvevők számára. A rendőröket kihívó gamer, akit azóta azonosítottak és elfogtak, korábban többször fenyegetett már swattinggal, talán ezért nem vették komolyan, most viszont tényleg meglépte azt, amit nem kellett volna.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

  • jblack szerint:

    Ez a jelenség legalább két szempontból szomorú. Egyrészt komoly problémát jelez az a tény hogy vannak olyan emberek akiknek ez jelent kielégülést másrészt az sem jelent jót hogy az állítások szerint profin válogatott és kiképzett embereknek annyira tele van a gatyájuk hogy nem tudják reálisan felmérni kell-e fegyvert használni vagy nem.

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.