Könyv

Harry Potter olvastál, néztél? Akkor te jobb ember vagy, mint azok, akik nem

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.21 | 12:57

Nem mi mondjuk ezt, hanem a tudósok.

Ha Harry Potter könyveken nőttél fel, akkor van számodra egy nagyon jó hírünk: az átlagosnál jobb ember vagy. Na de miért is? Mert a regényekben szereplő fő karakterek gyakran szembesülnek a előítéletekkel, és a velük való azonosulás toleránsabbá teszi az embert. A jóság és az elfogadás fontos értékek a könyvben, a rosszfiúk fő jellemzője ugyanakkor, hogy könyörtelenek és meg nem értők azokkal szemben, akik kicsit is különböznek tőlük.

A neves Journal of Applied Social Psychology című szaklapban megjelent tanulmány szerint, aki Harry Potteren nevelkedett, azok jó eséllyel sokkal toleránsabbak viselkednek a kisebbségekkel szemben másoknál. Míg a regények pozitív hősei mindenkivel kedvesek, attól függetlenül, hogy különböznek-e egymástól vagy sem, addig a fő negatív karakter, Voldemort, csak azokkal szemben elfogadó, akik tiszta vérű családból származnak, azokkal pedig lenéző, akik nem, vagyis akik mugli szülők gyermekei.

A tanulmány alapját jelető kutatás során a tudósok adtak egy kérdőívet 34 gyereknek ami azt mérte fel, hogyan éreznek és viselkednek a bevándorlókkal szemben. Aztán a gyerekcsoportot két részre osztották. Az egyik csapat azt a részt olvasta el a könyvből, amiben Draco Malfoy Hermione származását kezdi ki és “mocskos kis mudblood”-nak nevezi, ők a mugli szülőktől származó, nem tiszta vérű varázslók. A másik csoport egy olyan részt olvasott el a könyvből, ami mentes volt mindenféle előítélettől. Egy héttel később a gyerekek újra megkapták a kérdőívet, ami ezúttal meglepő végeredménnyel szolgált. A második csoport tagjainak a véleménye nem változott, míg akik az előítéletes részt kapták, az ő véleményük sokat változott, és jóval nagyobb megértést tanusítottak a bevándorlókkal szemben, mint korábban. Vagyis a gyúlöleltre és a kegyetlenségre toleranciával és kedvességgel válaszoltak.

Harry Potter empatikusan áll minden, valamilyen okból megbélyegzett emberhez, megpróbálja megérteni őket, enyhíteni a szenvedéseiket, a dolgok állását pedig a társadalmi egyenlőség felé tolni, mondta erről a kutatást vezető Dr. Loris Vezzali, hozzátéve azt is, hogy az előítéletek feloldására a legjobb recept az empatikus érzelmek táplálása és kifejezése.

A tanulány rámutat arra is, hogy a Harry Potter világát szigorú hierarchikus rendszer és előítéletek jellemzik, ami tökéletesen párhuzamba állítható a valós társadalommal. Harry érzelmi kapcsolatot tart fenn az egyes megbélyegzett csoportokhoz tartozó karakterekkel, igyekszik megérteni őket és a nehézségeiket, és ezzel végül is egy társadalmi egyenlőtlenségektől mentes világ mellett teszi le a voksát. A Harry Potter-sorozat főszereplőinek van valami “hibája”, különbözősége: Harry-nek sebhelye van, Ronnak béna, használt ruhái, Hermione pedig mugli szülők gyermeke. Az azonban soha nem kérdés köztük, hogy a barátai-e egymásnak. A külöbözőségeik nem eltávolítják, hanem épp ellenkezőleg, összekovácsolják őket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.