Tech

Elon Musk alatt létrejött valami, ami túl veszélyes ahhoz, hogy kiadják

  • Szerző:nuus
  • 2019.02.17 | 06:46
  • trendindex: 3

Egy mesterséges intelligenciás szöveggenerátorról van szó, amit egy nonprofit kutatócsapat, az OpenAI készített.

Állítólag olyan jól sikerült, hogy simán kitalálja a következő szót, az előbbi szavak alapján. Az OpenAI szegről-végről Elon Musk alatt van, és most kénytelenek voltak behúzni a féket, ugyanis megijedtek az algoritmustól, amely ilyen jól utánozza az embert. Ehelyett inkább feltérképezik, hogy milyen veszélyeket rejtegethet egy ilyen robot.

Elon Musk már többször kifejtette, hogy szerinte a mesterséges intelligencia jelenti a legnagyobb veszélyt az emberiségre. Habár az OpenAI életének nem aktív része, a vállalat hasonlóan vélekedik az MI-ről. Ezért nem is osztják meg a teljes tanulmányt, csak annak egy részét, tartanak attól, hogy rossz kezekbe kerülne egy ilyen erős algoritmus. Azért a töredékrészét kiadták, hogy más kutatók foglalkozhassanak vele, elvégre a cég neve magyarra fordítva az, hogy “nyílt mesterséges intelligencia”.

Így készült a szörnyeteg

Összesen 40 GB szöveget szedtek össze nyolcmillió weboldalról, ezzel gyúrták ilyen izmosra a szövegalkotó robotot, amelyet a GPT-2 névre kereszteltek. Ez tízszerese annak a mennyiségnek, amellyel az első GPT-t tréningezték. A Redditről szedték az adatokat, minden valahova mutató posztot megvizsgáltak, amelyen legalább három upvote volt. Ezeket a linkeket kapta meg a robot, amelynek az eredménye az lett, hogy az esetek felében értelmes szöveget tudott létrehozni, ha kapott egy kis bevezetést. Egyedül a technikai és ezoterikus szövegekkel volt gondban.

Ha kíváncsi vagy, mit hozott össze, a Gizmodo oldalán elolvashatod angolul.

Címlapkép: AFP


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló