Tech

A világ valaha készült öt legnagyobb repülője

  • Szerző:szaboakos
  • 2020.04.09 | 15:48

Felkészültél az elképesztő méretekre? És az annál is durvább adatokra? Az ukrán legendáktól a világ legismertebb utasszállítójáig.

5. An–124 Ruslan

Az ukrán Antonov által gyártott repülőgép a világ második legnagyobb teherszállító repülőgépe, amely 405 tonnás legnagyobb felszállótömegével az 1980-as években minden létező rekordot megdöntött. Mi pár napja írtunk róla, amikor Ferihegyen járt. Hatalmas tömeg, annál is nagyobb terhelhetőség, és megbízhatóság jellemzi, nem véletlen hogy lassan fél évszázada gyártásban van Ukrajnában.

4. Boeing 747-400 ER

A Jumbo Jet valószínűleg a világ legismertebb repülőgéptípusa, amelynek legújabb változatai akár 524 utassal is képes a levegőbe emelkedni. 1988–2009 között gyártották és 694 db készült el belőle, a gép össztömege a 413 tonnát is elérheti. És akár beragadt futóművel is le tud szállni. Távolsági repülés rekordot is állított fel, amikor leszállás nélkül Londonból Sydney-be repült. Az út 20 óráig és 9 percig tartott, a megtett távolság 18 000 km volt. A járat utasok és rakomány nélkül repült, a gépet akkor kézbesítette a Boeing.

3. Boeing 747–8

A Boeing jelenlegi legnagyobb, és 77 méteres hosszával a világ leghosszabb utasszállítója. Az előd formája egyértelműen megmaradt, de jobbak az aerodinamikai tulajdonságai. Kicsit elmarad a nagy rivális Airbus paramétereitől, de 447 tonnás felszállótömegével már felkerült a dobogó harmadik fokára.

2. Airbus A380F

A 2005-ben bemutatott monstrummal az Airbusnak egy nagy célja volt mégpedig az, hogy legyőzzék a rivális Boeinget, ami sikerült is nekik. 2017-ben az Airbus felkészült az A380-as gyártásának leállítására hiszen évek óta nem rendeltek tőlük új gépet. A hatalmas repülőgép akár 525 utast is képes elszállítani, 560 tonnás felszállótömegével pedig jelenleg az A380F a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe. Az A380-as felső szintje a Boeing 747-es felső szintjével ellentétben a géptörzs egészén végigfut, és a felső utastér szélessége megfelel egy szélestörzsű gép utasterének szélességével. Felhasználható utastere 550 m2, amely 40%-kal több, mint a Boeing 747–8-as utastere. Érdekesség de Alwalid bin Talal szaúd-arábiai hercegnek lett először a hipergazdagok legújabb státusszimbólumából, az új Airbus A380-as repülőből magángépe.

1. Antonov An–225 Mriya

Az 1980-as évek végén, a szovjet űrprogram keretében épített Antonov An–225 minden tekinteten lenyűgöző és megdobbető, a hat sugárhajtóművel felszerelt gép 640 tonnás felszállótömege abszolút rekordnak számít. Ezt eddig senki nem tudta megdönteni, és valószínűleg tervben sincs, jelenleg egy darab van készen, egy pedig Kína számára épül. A különleges teherbírásra szüksége is volt, hiszen a tervek szerint ez a gép szállította volna a szovjetek amerikai mintára tervezett űrsiklóját, a Burant, melyek azóta elhagyatva állnak. A repülőgép egyetlenegyszer vitte levegőbe az űrsiklót, azóta szállít, nem is akármennyit hiszen 250 tonnát képes szállítani. Modernizálták, és még évtizedekig használatban lesz a levegő abszolút ura.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló