Tech

Az amerikai hadsereg tankokra pakolná a világ legbrutálisabb ágyúját

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.26 | 16:49

Még a hajókon használható railgun se áll bevetésre készen, de úgy tűnik, máris a csatatereken használható verzión gondolkodnak.

A railgun projekt az amerikai fegyveres erők egyik legnagyobb pénznyelője, évek óta fejlesztik az elektromágneses fegyvert, hatalmas összegeket költöttek rá, és bár az ereje brutális, még mindig nem elég gyors ahhoz a működése, hogy éles helyzetben is bevethető legyen (a lövedék nagyon is gyors, hiperszonikus sebességre képes, az egymás után leadható lövések számával vannak komoly bajok). Nemrég már arról jöttek a hírek, hogy lemondanak róla, és hogy inkább a hagyományos technológiával ötvözve csinálnak belőle ágyút, most viszont úgy tűnik, más irányt vesz a fejlesztés.

Az eredetileg hadihajókra szánt óriás railgunból egy kisebb verziót csinálnának, a haditengerészetnek railgunt fejlesztő cég most kötött szerződést a hadügyminisztériummal, hogy a hadsereg használatára, szárazföldön bevethető railgunt. Ez jelentősen megnövelné a most rendelkezésre álló szárazföldi ágyúk hatótávolságát és pusztító erejét. Kérdés, hogy sikerül-e annyira lekicsinyíteni a fegyvert, hogy akár egy tankon is elférjen.

A railgun, aminek még mindig nincs magyar neve, egy teljesen új típusú fegyver, ami hajtóanyag vagy puskapor nélkül képes kilőni a lövedéket. A fegyverben lévő ellenkező töltésű elektromágneses sínpár között végigfutó lövedék hatalmas sebességre gyorsul fel, becsapódáskor így mindenféle robbanóanyag nélkül, pusztán a mozgási energiájával képes hatalmas rombolásra.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Megvan a következő Sztárboxos?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 11.