Tech

Magyar műholdat adtak át Rómában

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2020.09.11 | 15:48

Szép siker!

tadták a SMOG-1-et, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fejlesztette új magyar műholdat az Olasz Űrügynökség (ASI) kutatóintézetének, a finanszírozásban részt vett a Külgazdasági és Külügyminisztérium is – közölte Kovács Ádám Zoltán római magyar nagykövet az MTI-vel pénteken.

A SMOG-1 elnevezésű új magyar műholdat az Unisat-7 olasz fejlesztésű, 32 kilogrammos műhold egyik kidobószerkezetébe töltik be. A tervek szerint a műholdat novemberben a CAS500-1 dél-koreai műholddal együtt pályára állítja 500 kilométer magasságban egy Szojuz-2 típusú orosz hordozórakéta Bajkonurból, és így megkezdi a Föld körüli küldetését.

A műholdat a római székhelyű G.A.U.S.S. kutatóintézetben adták át, mely az ASI és a római La Sapienza Egyetem műszaki és űrkutatási kara társintézménye. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen már több hasonló műhold készült. Amennyiben – olasz közreműködéssel – a SMOG-1 is sikeresen pályára áll, egyszerre három magyar műhold működik majd egyidőben az űrben.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.