Infotech

Százmilliók adatai szivárogtak ki a legnagyobb szextárskeresőről

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.14 | 10:26

Feltörték az AdultFriendFinder társkeresőt és még néhány másik, azonos tulajdonoshoz tartozó oldalt, így összesen 412 millió felhasználó adatai szivárogtak ki. Gondoltad volna, hogy Magyarország lakosságának negyvenszerese keres szexpartnert maroknyi weboldalon?

Szingli tiniknek ez talán kevésbé kellemetlen, de nem lennénk most azon házas férfiak helyében, akik az oldalon kerestek kiegészítést a feleségük által okozott öröm mellé.

Felhasználói fiókok, email-címek és jelszavak is vannak az adatok közt, amelyek kiszivárogtak a társkeresőről – ezeket tette elérhetővé különböző illegális online felületeken a hacker(ek csoportja). Az AdultFriendFinder, a Penthouse, Stripshow és az iCams oldalak érintettek.

NEW YORK, NY - APRIL 15:  A hacker using a laptop computer at the Hacked By Def Con Press Preview during the 2016 Tribeca Film Festival at Spring Studios on April 15, 2016 in New York City.  (Photo by Rob Kim/Getty Images for Tribeca Film Festival)
Ez a kép csak illusztráció, nem ez a fickó volt! (fotó: Rob Kim/Getty Images for Tribeca Film Festival)

Sajnos azok sem lélegezhetnek fel, akik már törölték az accountjukat a fenti oldalak valamelyikéről, mivel a törlés előtti időből mindent elmentett az oldal – ne lepődjünk meg ezen, a nagy cégeknél ez mindenhol így van, ebből csinálnak pénzt.

A fentiek mellett az is kiolvasható az érintett felhasználókról, hogy VIP-tagok voltak-e, milyen IP-címről jelentkeztek be és milyen szolgáltatást vagy terméket vásároltak az oldalon.

Sajnos nem kamu

Az esetet kivizsgálta a ZDNet, és megállapították, hogy a hír nem kacsa. Régebbi típusú, kevésbé biztonságos algoritmusokat használt az oldal, amelyek nem védik kellőképpen az adatokat. Megkerestek több érintett felhasználót, egy megszólítottjuk azt mondta, hogy hamis adatokkal regisztrált az oldalra, ezért ő kvázi biztonságban van. Jellemző az ilyen oldalakra, hogy a felhasználók nem valódi adatokkal regisztrálnak, a 412 millióból biztos sokan vannak így. De mint látjuk, a hamis adatok is elvezethetnek a mögötte álló emberhez.

Rengeteg felhasználó élt a kőkorszakban jelszava megadásakor: számos fiókhoz „qwerty”, „password”, „123456” és hasonló pofonegyszerű jelszavak tartoztak, melyek akár algoritmusok segítsége nélkül is feltörhetők.

Az AdultFriendFinder is vizsgálja az esetet. Külső segítséget is felhasználnak a nyomozáshoz – írták a ZDNetnek címzett levelükben. Azt állítják, hogy azonosították és kijavították a problémát, ami a forráskódok hozzáférhetőségéhez vezetett.

Gyerekek, gondoljátok meg kétszer, hogy mit osztotok meg magatokról az interneten!

(Forrás: Gizmodo)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.