Tudomány

Elon Musk ma délután műholdakat repít az űrbe, és nézheted élőben!

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.22 | 08:43

A rakomány ezúttal nem egy Tesla lesz, hanem két műhold, a Microsat 2a és a Microsat 2b. Ezek mellett felvisznek egy Paz nevű radart is, a spanyol kormány megbízásából. A műholdak űrbejuttatását egy Falcon 9 nevű rakéta segíti, amit részben előző projektekből újrahasznosított darabokból raktak össze. Az élő közvetítés a SpaceX hivatalos Youtube csatornáján történik majd PAZ Mission néven.

Épphogy megült a por a SpaceX kilövőbázisán a Falcon Heavy fellövése után, már küldenék is fel a következő rakétát. A művelet már négy öt napja csúszik, tegnap épp 2 százalékkal volt erősebb a szél az ideálisnál. Az új időpont ma délután 15:17, ekkor kezdődik majd a közvetítés a Youtube-on.

Ahogy Elon Musk tervezte, beindulni látszik az űrbiznisz, a spanyolok már le is csaptak a SpaceX szolgáltatására. Viszont a pénzes megbízások mellett saját projekten is dolgoznak. A fent említett két műhold a vállalat sajátjai, és azért lövik fel őket, hogy műholdas internetet sugározzanak.

Több ezer műholdból álló hálózatot szeretnének létrehozni, Starlink néven.

Egy ilyen műholdrendszer internetet tudna sugározni az egész bolygóra, sőt, még a Föld-Mars kommunikációt is erősen megkönnyítené. A 2020-as évek közepére tervezik befejezni, és amikor eljön az ideje, Musk jó sok pénzt kérhet majd el azoktól, akik használni szeretnék a rendszert.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.