Tudomány

Az izzadt pasik sokkal vonzóbbak a nőknek

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.13 | 18:30

Azok a fránya feromonok. A szagok rabul ejtenek, nem kell félni tőlük.

Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy a férfiak izzadságában található vegyi összetevők hatással vannak a nőkre: jobb kedvünk lesz, javul az agyi kapacitásunk és növekszik a szexuális vágyunk!

A kutatók azt állítják, hogy ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy az ember képes olyan illatanyag kiválasztására, amely fiziológiai hatással van az ellenkező nemre.

Ez az első alkalom, hogy bárki segítségével bemutatható, hogy a nők hormonális szintjében beállt változás előidézője a szaglás, és a levegőben azonosított férfi izzadtság szagos vegyülete”

– állítja Claire Wyart a kutatás vezetője.

Szerelem első szaglásra!

,,Sokkal több minden játszódik le bennünk, mint amit gondolnánk, mikor megérezzük valakinek a testszagát.” – nyilatkozta a kutatónő. A vizsgálatban 48 egyetemi hallgatónő vett részt, és hússzor szippantottak bele egy üvegbe, amibe androstadienonet (ami egy feromon, és a férfi izzadtságának egyik összetevője) zártak.

A feromonok a természetben is megtalálható vegyületek, de az élővilágban is fontos szerephez jutnak, mint a kommunikáció legelső formái. Az állatvilágban már hihetetlenül kis koncentrációban is erősen befolyásolja az állatok viselkedését. A kutatók közben mérték a résztvevő nők stressz által kiválasztott hormonjának, a cortisolnak szintjét.

Megyünk az orrunk után

Ezeket az értékeket összehasonlították a kontroll csoportban mért eredményekkel. Az adatok szerint a cortisol szintje az androstadienone illatanyagának beszippantását követően 15 perc múlva megemelkedett, és egy órán keresztül ezen a magasabb szinten maradt. Azt is megállapították, hogy a vérnyomás, a szívverés ritmusa és a légzésszám is növekedett, javult a kedélyállapot és fokozódott a szexuális vágy.

,Azt már tudjuk, hogy ez a vegyület pozitív érzéssel tölti el a nőket és növeli a szexuális vágyat, viszont nem tisztázott még, hogy milyen hatással van a viselkedésre.”

– mondta Claire Wyart. ,,Az ember rendkívül összetett lény, tehát nem várhatjuk, hogy a sztereotip elvárásoknak megfelelő válaszokat produkáljon, mint a rágcsálók.” – tette hozzá a kutatónő.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.