Tudomány

Kristálymettel turbózott náci szuperkatonák rohanták le Európát

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.23 | 11:33

Nem vicc, a második világháborúban a német katonák egy olyan „gyógyszert” szedtek, ami színtiszta metamfetamint tartalmazott. A Pervitin nevű készítmény gyakorlatilag az volt, amit ma kirstálymetként ismerünk.

És ez nem is az Iron Sky franchise, nem akarják a Hold sötét oldalán megbújt náci haderők elfoglalni a Földet, és T-Rex háton lovagló zombi Hitler sem fenyegeti a demokráciát. Ez a kőkemény történelem volt!

Norman Ohler, a Drogok a Harmadik Birodalomban című könyv szerzője fedte fel tanulmányában, hogy a birodalmi hadsereg, a Wehrmacht vezetése hamar rájött: a Pervitin csökkentette a katonák félelmét, gátlását, alvásigényét, és ráadásként szuperagresszívvé tette őket. Na ilyen tökéletes katonákról álmodott mindenki akkoriban!

A drogok éppolyan fegyvernemmé váltak a hadsereg számára, mint a hagyományos fegyverek. Kevésbé volt látványos, de igenis zajlott egy gyógyszerfegyverkezési verseny is!”

-véli Norman Ohler. Mint a szerző elmondta, a korabeli szövetséges haderő megdöbbent a német haderő hatékonyságán. Valószínűleg az új Nolan-film, a brit katonák óceánparton rekedését és kimentését elmesélő Dunkirk történelmi okai is itt kereshetőek. Churchill a német támadás kezdetekor ugyanis azt üzente francia kollégájának, hogy ne aggódjon annyira a németek sebessége miatt, 12 óra menetelés után mindenkinek szükséges pihennie. Csakhogy nem számolt a saját katonáikat bedrogozó parancsnokokkal: a fullra betépett náci katonák nem éreztek kimerültséget.

Az első három nappal és éjszaka tehát jelentős előnnyel indultak a németek, és meg tudták lepni a szövetséges haderőt.

A Previtint egy berlini cég, a Temmler fejlesztette ki 1937-ben. Amikor piacra dobták, úgy reklámozták, mint a csodaszert, ami minden nyavalyára gyógyír hoz. Persze kiderült, hogy nem ez történik, de aki beszedte, azt utána már nem igazán érdekelte a fájdalma.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló