Tudomány

Az emberiség okozhatja a hatodik tömeges fajkihalást a Földön

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.13 | 18:43

A Föld története során eddig öt tömeges fajkihalás történt, és az ember lesz az oka a hatodik biológiai megsemmisülésnek.

A Stanford Egyetem és Mexikó Nemzeti Autonóm Egyetemének kutatói 27.600 szárazföldi gerinces és 177 emlős fajt vizsgáltak és megállapították, hogy mindkét csoportban rendkívül nagy a népességcsökkenés mértéke.

A vizsgált szárazföldi emlős, madár, kétéltű és hüllő fajok közel egyharmadának nemcsak a száma csökken, hanem élőterülete is zsugorodik.

Ennek fő okai ember által okozott problémák, mint a klímaváltozás és a környezetszennyezés, amelyek az emberi népesség növekedésének és a túlfogyasztásnak köszönhetők.

via GIPHY

A tanulmány megállapítja, hogy ugyan lehetséges a folyamat megállítása, de már nincs rá sok idő, és minden jel arra mutat, hogy a következő két évtizedben egyre erősebb támadások érik majd a biológiai sokféleséget.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy az emberiség nagy árat fog fizetni a növények, állatok és mikroorganizmusok ökoszisztémájának megtizedeléséért, mivel ez lát minket el élelemmel, és tartja életben éghajlatunkat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló