Tudomány

Ausztrál tudósok partidroggal kezelnék a depressziót

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.29 | 17:18

A ketamin 300 millió lehangolt ember számára hozhat megoldást a jövőben.

(kép: Pixabay)

A ketamint elsősorban érzéstelenítő hatásáról ismerjük, de egy transz-szerű állapot létrehozásáért is felelős. Ez utóbbi tulajdonsága miatt az elektronikus partyk közönsége is fogyasztja, hogy testen kívüli élményt és hallucinációkat nyerjenek általa. Most viszont egy friss kutatás egyértelmű bizonyítékot talált arra, hogy ez a drog lehet a kulcs némelyik depressziós eset biztonságos, gyors és hatékony kezelésében – írja a Science Alert.

Placebo – Special K

Subscribe: http://smarturl.it/SubscribePlacebo http://www.placeboworld.co.uk/ The official promo video for the single ‘Special K’ taken from the album ‘Black Market Music’ released 09/10/2000 Directed by Howard Greenhalgh #PLACEBO20 ——— http://smarturl.it/FollowOnSpotify http://www.placeboworld.co.uk https://www.facebook.com/officialplacebo https://twitter.com/placeboworld http://instagram.com/placeboworld https://plus.google.com/+placeboworld ———– This is the official YouTube channel of Placebo, on this channel you will find all of the official video content from the band including music videos, full album playlist, live show footage and more.

Az olyan, elsősorban idősebb páciensek számára, akiknél az antidepresszánsok, a tanácsadás vagy egyéb terápiák is kudarcot vallottak, lehet reménysugár ez az új, tudományos eredmény.

Nagy lépést tettünk előre, hogy jobban megértsük a ketamin antidepresszánsként való alkalmazását.

számol be Colleen Loo, az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa.

Az illegális kábítószerek piacán jól ismert vegyület („Special K”) eredetileg érzéstelenítő szerként került bevezetésre, még a ’60-as években. Háborús sérülésektől szenvedő katonák állapotában hozott javulást, illetve olyan gyerekeknél alkalmazták, akiknél más fájdalomcsillapító nem vált be.

A tévképzeteket, eufóriát és testen kívüli élményt okozó szer nemcsak a kórházakban lelt otthonra, de megtalálta az utat az éjszakai klubokba is. Nemrégiben a depresszió kapcsán kezdték vizsgálni hatásosságát: kiderült, hogy már pár órán belül képes hatni.

Nagyjából 300 millió embert érint világszerte ez a nyomasztó állapot, akiknek a kezelése korántsem megoldott. Például a Prozac és a Lexapro gyógyszerek esetében három-nyolc hétig kell várni, amíg eredményt hozhatnak, és még ez sem garantált mindenkinél. A mellékhatásokról nem is beszélve: súlygyarapodás, álmatlanság, émelygés és szédülés is előfordulhat szedésükkor.

A korosabb pácienseknél mindez még bonyolultabban jelentkezhet: kevésbé hatásosak a tabletták, az egyéb, szóba jöhető terápiák – élen az elektrosokkal – pedig még kockázatosabbak is.

Az idős betegek számos akadályba ütköznek, ha javulást szeretnének az állapotukban. Rengeteg a nem kívánt mellékhatás, a hatékonyság pedig egy korosabb agy esetében sajnos alacsonyabb.

Egyelőre mindössze öt, feljegyzett esetben alkalmaztak ketamint szépkorú, depressziós alanyokon. Ezek a jelentések mind kis mintán alapulnak, és meglehetősen vegyes eredményekről számolnak be.

Ebben a „vak” kísérletben, melyet az ausztrálok folytattak le Loo vezetésével, 16 olyan személyt kezeltek kis dózisú ketamin-injekcióval, akik mind 60 év felettiek voltak. Az alanyok évek óta küzdöttek ennek a mentális problémának a különböző válfajaival, és az eddigi gyógykezeléseik nem voltak eredményesek.

Öt hétig kaptak az idősek eltérő adagokat a szerből, majd nagyobb dózisban is megpróbálták, hátha tovább tart a hatás. Mielőtt még magunk előtt látnánk a mókás, betépett idős urakat és hölgyeket, a beszámoló megjegyzi, hogy az alanyok az első órában inkább bágyadtságról és álmosságról panaszkodtak.

Ezt egy kedvezőtlen mellékhatásnak tudjuk be. Egyikük sem mondta azt, hogy jó érzés volna.

erősíti meg Loo. Viszont a 60 tompa perc leteltével annál látványosabb eredmény jelentkezett, és már hét nappal az első ketamin-dózis után határozottan jobban érezte magát a páciensek fele.

Nemcsak, hogy jól fogadta a szervezetük a szert, de a mellékhatásokat is megúszták. A bőr alá adott injekció pedig egy biztonságos, hatékony és elfogadható módja a kezelésnek.

Mikor a résztvevőkkel fél év eltelte után ismét találkoztak, Loo-ék azt találták, hogy 43 százalékuknál nyom nélkül eltűntek a depresszió tünetei. Korábban, még a kezelés idején 70 százalékuk számolt be arról, hogy tapasztaltak olyan állapotot, amikor tünetmentesek voltak.

Még mielőtt azonban átállna a világ a depressziósok ketaminos kezelésére, az ausztrál tudósok felhívják a figyelmet arra a kockázati tényezőre, hogy még mindig nem ismerjük kellően ennek az anyagnak a tulajdonságait:

Ígéretesek az eddigi eredmények, de a ketamin használatát tekintve azért még akad pár fehér folt. További kutatás és nagyobb minta szükséges, illetve azt kideríteni, hogy a májfunkcióra milyen hatást gyakorol ez az anyag…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló