Tudomány

És az megvolt, hogy a szivárványok hiába látszanak félkörívnek, valójában teljesen kör alakúak?

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.04 | 16:52

Hát van színpompásabb természeti jelenség, mint a szivárvány? Van olyan látvány még a földön, ami így meglágyítaná a legkeményebb szíveket is? De azt nem sokan tudják, hogy a szivárványok valójában tökéletesen kör alakúak.

Forrás: pixabay.co/v2killer7603 CC0

Ehhez azonban a levegőbe kell emelkednünk, mert a földfelszínről nézve eltűnik a látóhatáron. Az esőcseppeken megcsillanó színpompás színjáték persze így is eléggé kivételes.

via GIPHY

Mindenesetre sok együtthatónak kell összejátszania, hogy megszülessen a szivárvány. A levegőnek tele kell lennie esőcseppel, melyeket alacsony szögből ér a napfény. Háttal kell állnunk a napnak. És ha még felhők is vannak az égen, még élesebben fog kirajzolódni az optikai jelenség.

Hanem egy hegy tetejéről lenézve jól látható, hogy a szivárvány valójában kör alakú. Ugyanez történik, ha repülőgépből van szerencsénk találkozni eggyel, ilyenkor nem ritkán a gép árnyéka is feltűnik a kör közepén.


További érdekesség, hogy a földről nézve ritkán láthatjuk a szivárvány lábait: mivel itt már kevesebb az esőcsepp a levegőben, szinte teljesen elhalványodnak a végei.

via GIPHY

A szivárvány egyébként úgy képződik, hogy a beérkező fénysugarak megtörnek a vízcseppek felületén, egy részük visszatükröződik, de különböző hullámhosszon: így más színként érzékeljük őket.

Forrás: pixabay.co/v2killer7603 CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló