Tudomány

A billegő Naprendszer lebuktatta a rejtőzködő bolygót

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.21 | 13:07
  • trendindex: 11

Nem olyan régen még úgy tanították az iskolában, hogy a Naprendszerben kilenc bolygó kering, de a kilencediket, szegény Plutót 2006-ban lefokozták, és egy új kategóriába, a törpebolygók közé sorolták. A bolygók száma így aktuálisan épp nyolc, de lehet, hogy már nem sokáig.

Idén január óta a csillagászok körében felvetődött egy masszív sejtés: valaminek lennie kell ott kint, a Naprendszer szélén, ami tízszer akkora, mint a Föld, csak épp eddig nem vettük észre – egyrészt mert nagyon messze van (hússzor olyan messze, mint a Nap és a Föld távolsága), ahová már alig jut el a Nap fénye, másrészt pedig egyáltalán nem olyan pályán mozog, mint azt egy rendes bolygótól várnánk.

kilencedik bolygó,
Méretarányok: a Föld és a feltételezett kilencedik bolygó (forrás: Wikipedia)

Ez eddig csak egy elméleti, matematikai számításokon alapuló feltételezés volt, de ezen a héten a California Institute of Technology kutatói végre bejelentették, hogy bizonyítékaik is vannak a rejtélyes kilencedik bolygó létezésére. Megpillantani nem sikerült, de van néhány jelenség a Naprendszerben, amelyeket leginkább a kilencedik bolygó létezésével lehet magyarázni.

Az első, hogy a Naprendszer billeg. Igen, az egész, nagyjából egy síkban keringő rendszernek van egy kis kilengése, amit a kaliforniai kutatók szerint a kilencedik bolygó gravitációja okoz. A feltételezett bolygó feltételezett, ellipszis alakú pályája ugyanis nem esik egybe a többi bolygóéval, hanem azokkal mintegy 30 fokos szöget zár be (már ha valóban létezik), és ezen kerüli meg 10-20 ezer évenként egyszer a Napot.

Hasonló eredményre jutottak a University of Arizona kutatói, bár ők óvatosabban fogalmaztak, nem használták a bizonyíték szót. A Naprendszer külső peremén lévő, úgynevezett Kuiper-övben található objektumokat vizsgálták, és találtak hat nagyobb szikladarabot, amelyek keringésére a számítások szerint valami nagy dolognak van hatása. Ez lehet a kilencedik bolygó gravitációja, de persze nem lehet kizárni azt sem, hogy hibásak a számítások, hiszen ezek az objektumok nagyon messze vannak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló