Tudomány

Ez a bolygó lehet az emberiség következő otthona, hatalmas távcsövet építenek, hogy megfigyeljék

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.17 | 18:52

11 fényévnyire innen felbukkant egy bolygó, ami lehet, hogy élhető. A neve Ross 128b, és a Ross 128 nevű napszerű csillag körül kering, egy ilyen kört tíz nap alatt tesz meg. A mi földünk megsülne, ha ennyi idő alatt kerülné meg a Napot, de a Ross 128b-vel nem ez a helyzet, szóval ideális lehet az életre. Az Európai Déli Obszervatórium csillagászai sokkal többet is megtudtak a bolygóról.

A Ross 128 egy elég barátságos csillag, ugyanis nem lövöldözik légkörszaggató lobbanásokat. Ez azt jelenti, hogy nem olyan aktív, mint a Proxima Centauri, ami egy vörös óriás 4 fényévnyire a Földtől, és képtelenség lenne mellette élni. Szerencsére a Ross 128b-nek nem jelent problémát a csillag, ami körül kering.

Még nincs bizonyíték arra, hogy a Ross 128b élhető.

A következő néhány évtizedben a csillagászok szeretnék durva eszközökkel vizsgálni az élhetőnek tűnő bolygókat. 2024-re meg is építenek egy ilyen eszközt, az Extremely Large Telescope-ot, ami magyarul annyit jelent, hogy rendkívül nagy teleszkóp. Ezzel a távcsővel képesek lesznek megvizsgálni nagyon távoli bolygók összetételét, amiből kiderül, hogy alkalmas-e az életre.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló