Tudomány

A tesztoszteron miatt a férfiak nem csak agresszívebbek, de nagylelkűbbek is

  • Szerző:nuus
  • 2019.11.21 | 06:46

A tesztoszterontöbblet egyszerre járul hozzá ahhoz, hogy a férfiak könnyebben barátkozzanak, ugyanakkor ahhoz is, hogy adott esetben agresszívvá váljanak - állítják a tudósok.

A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban publikált anyag egy olyan kísérletről számol be, aminek során az önkéntesek tesztoszteroninjekciót kaptak, majd egy játékot kellett játszaniuk. A szakemberek célja az volt, hogy megvizsgálják, milyen hatással van az extra tesztoszteron a férfiak viselkedésére.

Az általános vélekedés nem túl pozitív a tesztoszteronnal kapcsolatban: hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az agressziót főként ez a szteroid hormon okozza. Ugyanakkor arról már a korábbi kutatások is tanúskodnak, hogy a helyzet ennél jóval árnyaltabb.

Az „ultimátum játék” lényege az volt, hogy az önkéntesek egy nagy tányér pénzt kaptak, amely úgy került elosztásra és megosztásra, hogy a végén minél több résztvevőnek minél több pénz jusson. A kutatásban 40 férfi vett részt: a felük tesztoszteron-injekciót kapott, míg a kontrollcsoport placebó-injekcióban részesült.

Kiderült, hogy azok a férfiak, akik tesztoszteron-injekciót kaptak, nem csak agresszívebben képviselték saját érdekeiket a játék során, de meglepő módon nagylelkűbbek is voltak egyes társaikkal, és jobb szövetségeket alakítottak ki.

Talán evolúciós oka van a jelenségnek? Ahhoz, hogy a múltban egy férfiak által irányított közösség sikeres legyen, az önérdekképviselet épp úgy fontos volt, mint az erős szövetségek.

Nyitókép: Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló