Tudomány

Egykor kilenc emberi faj élt a Földön, de csak mi maradtunk

300 ezer évvel ezelőtt, nem csak a mi fajunk, a Homo sapiens volt a Földön.

123rf

A neandervölgyiek éltek Európa területén, a gyenyiszovaiak Ázsiában, a felegyenesedett emberek Indonéziában, a Homo rhodesiensis Közép-Afrikában. Mellettük voltak még kisebb agyú, de emberi fajok: a Homo naledi Dél-Afrikában, a Homo luzonensis a Fülöp-szigeteken, a floresi emberek Indonéziában és a Red Deer ősemberek Kínában.

10 ezer éve ezek a fajok mind eltűntek

Ez bizony tömeges kipusztulásnak számít, ami semmilyen természeti katasztrófával nem hozható párhuzamba, ha a Homo sapiens, tehát a modern ember elterjedése nem számít annak. A történelem tele van véres háborúkkal, melyeknek jó része a területszerzésről és a nyersanyagforrásról szólt. Elég talán csak a gyarmatosítást említeni, persze arra is volt példa, hogy vallás alapon irtották egymást.

Ezzel szemben a történelem sokszor jámbor, vadászó és gyűjtögető embereknek ábrázolja az őseinket, pedig a régészetből, kutatásokból kiderül, hogy nem ez volt a helyzet. Már a legősibb kultúrák is hajlamosak voltak véres háborút vívni, ugyanilyen okokkal.

A korai Homo sapiensek fegyvereket használtak, bunkókat és lándzsákat, ezeknek a nyomait látni a megtalált neandervölgyi csontvázakon. Persze nem csak a fegyverek segítették a túlélést, hanem a szerveződés is. Amint elkezdtek csapatban vadászni, ők kerültek a tápláléklánc csúcsára, nem maradt ragadozója az embernek. Így megnövekedett a populáció, exponenciálisan egyre több Homo sapiens született.

A megnövekedett létszámhoz pedig több élelem és erőforrás kell, amelyek megszerzését megnehezítette a tél. Ilyenkor jött más fajok leigázása, amiben a legfőbb fegyverünk a kommunikáció lehetett.

Azért nem csak háború volt

Több európai ember DNS-ében megtalálhatóak a neandervölgyiek genetikai nyomai, tehát háborúzás mellett mást is csináltak közösen. Ugyanez a helyzet Ázsiában is, ahol az emberekben megtalálható a gyenyiszovaiak DNS-e.

A legtovább a neandervölgyiek húzták a Homo sapiens mellett, mondjuk született már olyan kutatás is, amelynek az eredménye szerint mindenképp kihaltak volna.

Forrás


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.