Tudomány

Egykor kilenc emberi faj élt a Földön, de csak mi maradtunk

300 ezer évvel ezelőtt, nem csak a mi fajunk, a Homo sapiens volt a Földön.

123rf

A neandervölgyiek éltek Európa területén, a gyenyiszovaiak Ázsiában, a felegyenesedett emberek Indonéziában, a Homo rhodesiensis Közép-Afrikában. Mellettük voltak még kisebb agyú, de emberi fajok: a Homo naledi Dél-Afrikában, a Homo luzonensis a Fülöp-szigeteken, a floresi emberek Indonéziában és a Red Deer ősemberek Kínában.

10 ezer éve ezek a fajok mind eltűntek

Ez bizony tömeges kipusztulásnak számít, ami semmilyen természeti katasztrófával nem hozható párhuzamba, ha a Homo sapiens, tehát a modern ember elterjedése nem számít annak. A történelem tele van véres háborúkkal, melyeknek jó része a területszerzésről és a nyersanyagforrásról szólt. Elég talán csak a gyarmatosítást említeni, persze arra is volt példa, hogy vallás alapon irtották egymást.

Ezzel szemben a történelem sokszor jámbor, vadászó és gyűjtögető embereknek ábrázolja az őseinket, pedig a régészetből, kutatásokból kiderül, hogy nem ez volt a helyzet. Már a legősibb kultúrák is hajlamosak voltak véres háborút vívni, ugyanilyen okokkal.

A korai Homo sapiensek fegyvereket használtak, bunkókat és lándzsákat, ezeknek a nyomait látni a megtalált neandervölgyi csontvázakon. Persze nem csak a fegyverek segítették a túlélést, hanem a szerveződés is. Amint elkezdtek csapatban vadászni, ők kerültek a tápláléklánc csúcsára, nem maradt ragadozója az embernek. Így megnövekedett a populáció, exponenciálisan egyre több Homo sapiens született.

A megnövekedett létszámhoz pedig több élelem és erőforrás kell, amelyek megszerzését megnehezítette a tél. Ilyenkor jött más fajok leigázása, amiben a legfőbb fegyverünk a kommunikáció lehetett.

Azért nem csak háború volt

Több európai ember DNS-ében megtalálhatóak a neandervölgyiek genetikai nyomai, tehát háborúzás mellett mást is csináltak közösen. Ugyanez a helyzet Ázsiában is, ahol az emberekben megtalálható a gyenyiszovaiak DNS-e.

A legtovább a neandervölgyiek húzták a Homo sapiens mellett, mondjuk született már olyan kutatás is, amelynek az eredménye szerint mindenképp kihaltak volna.

Forrás


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló