Tudomány

Hová menjünk, ha már nagyon utáljuk az embereket?

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.11 | 18:52

A karácsony előtti őrület idején egészen aktuális a felvetés, hogy hová vonulhatnánk vissza, ha nem akarunk embereket, vagy legalábbis tömeget látni magunk körül itt a válasz.

Több mint hétmilliárd ember él a Földön, ami egyáltalán nem kényelmes mennyiség. Persze mostanában a karácsonyi bevásárláskor a plázákban hömpölygő tömeg jut eszünkbe, de azért vannak más hátrányai is: zaj, bűnözés, környezetszennyezés és a különféle világvége forgatókönyvek egyre fenyegetőbb lehetősége.

Elvonulni nem olyan egyszerű, de szerencsére a népesség elég egyenetlenük oszlik el, így találhatunk egy helyet, ahol nyugtunk lehet másoktól. Ebben segít a Real Life Lore videója, ami talán a karácsonyi őrület miatt lett olyan népszerű: két nap alatt 1,6 millió megtekintésnél jár. Érdemes megnézni!

Ha valakinek nincs rá ideje, gyorsan összefoglaljuk, hová is mehetnénk:

Tristan da Cunha

Egy vulkanikus sziget az Atlanti-óceán déli részén, 2000 kilométerre a következő lakott helytől, Szent Heléna szigetétől, és 2400 kilométerre Afrikától. A lakosság száma kevesebb, mint 270 (az angol a hivatalos nyelv, mert ez még a Brit Birodalom). Repülőtér nincs, hajó évente 8-9 alkalommal érkezik Dél-Afrikából.

Devon-sziget, Kanada

A Kanada északi részél fekvő sziget akkora, mint Horvátország, viszont teljesen lakatlan. A szomszéd szigeten van egy Resolute nevű falu, ott laknak 229-en, de valahogy csak el lehet őket kerülni.

Antarktisz

Ez már tényleg kietlen hely, de azért itt-ott vannak kutatóállomások, még magán a Déli sarkon 45-150 kutató. Az elvonuláshoz tengerparttól a lehető legmesszebb lévő pontot kell keresnünk, ami 878 kilométerre van a sarkponttól. Itt utoljára 2011-ben járt ember. Volt itt egy menedékház, egykori szovjet kutató bázis, de már ellepte a hó, és csak a tetején Lenin-szobor látszik ki.

Bouvet-sziget

Ez már tényleg csak igazán elszántaknak! A jéggel borított sziget az Atlanti-óceán déli részén, vagy ha úgy tetszik, a Déli-óceánon található, szigorúan elvileg norvég terület. Azért elvileg, mert itt tényleg nem lakik senki. És 2260 kilométerre van a legközelebbi lakott helytől, Tristan da Cunha szigetétől (lásd fent).

Nemo pont

Ha mindez nem lett volna elég, létezik egy pont (nem, szárazföld nincs ott) a Csendes-óceánon, ami a lehető legmesszebb van mindentől. Ez a Nemo pont, amihez a legközelebbi lakott hely az amúgy szintén világvégi Húsvét-sziget: 2689 kilométerre van, és legalább 16 napig kell hajózni, hogy elérjük.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló