Unatkozom

Maradjotthonka, karanténkovászolás, covideo-party – megjelent az első karanténszótár

  • Szerző:nuus
  • 2020.07.17 | 13:18

Te hányat használtál a 400 új szó közül?

A 2020-as év minden bizonnyal az egyik legkülönlegesebb esztendőként vonul be a történelembe, ezt hivatott erősíteni a karanténszótár is. Csak néhány hónap kellett, hogy teljesen új szavak jelenjenek meg a közbeszédben.

Veszelszki Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense a vírusjárvány magyar nyelvi hatásait vizsgáló kutatásának egyik eredményeként alkotta meg a karanténszótárt, amely a 2020 januárja és júniusa között keletkezett új kifejezéseket tartalmazza.

A szótárban különböző stílusrétegekből, nyelvváltozatokból összegyűjtött szókincselemek szerepelnek: a köznyelvi, szlengszerű, gyakran játékos szavaktól az újságírói-publicisztikai leleményeken át a mindennapi használatba bekerült orvosi szakkifejezésekig és a hivatali nyelv szókészleti eleméig.

A karanténszótár gyűjtéseiben szerepelnek olyan szavak, amelyek jelentése magától értetődő, mint például a home ovi, a karanténháj vagy a vizespalacksúlyzó; de vannak köztük olyanok is, amelyek magyarázatra szorulnak. A szótárban a címszót rövid definíció vagy magyarázat követi.

A karaténszótárban szerepel még például a kenyérszűz (aki a kijárási korlátozás alatt kezd el kenyeret sütni); a vécépapír-bűnözés; a fotelvirológus (a koronavírus-járvány álszakértője) vagy a maszkdivat, a járványszett, a maszkot is magába foglaló trikini, valamint a karantorna.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló