Állatvilág

Visszatért Magyarországra az első gólya

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.24 | 17:18

Kele hétfőn hajnalban tért haza a családi fészekbe.

Magyarországra az idei első költöző gólya, Kele január 24-én hajnalban érkezett meg a Somogy megyei Vörsre. A község első gólyája sokáig Charlie volt, aki 2011-ig, 14 éven keresztül volt az első hazatérő. A Tüskevár ABC mellett található fészekbe tavaly és tavaly előtt már Kele, Charlie egyik fiókájatért haza, mint a tavasz első hírnöke – írja a község közleménye.

 

A gólyát és az ABC-t is Fekete István emlékére nevezték el.

Az író közvetlenül a fészek mellett lévő vörsi templomba járt Úrnapi misére. Kele általában február elején szokott érkezni, most a helyieket meglepte korai érkezése. Már tizenöt éve, hogy egyre több fehér gólya tölti a telet rendszeresen Magyarországon. Ezek a madarak a természetes alkalmazkodási viselkedés részeként maradnak itthon a vonulás helyett. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint az ilyen próbálkozás alapvető alkalmazkodási, evolúciós stratégia,

mindig vannak az átlagostól eltérő viselkedésű egyedek.

Ezek kedvezőtlen körülmények között elpusztulnak, de ha változik a környezet, mint napjainkban a klímaváltozás hatására, akkor életben maradnak, szaporodni tudnak és utódaiknak is átadják immáron egyre sikeresebb viselkedési sajátosságaikat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló