Állatvilág

Visszatért Magyarországra az első gólya

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.24 | 17:18

Kele hétfőn hajnalban tért haza a családi fészekbe.

Magyarországra az idei első költöző gólya, Kele január 24-én hajnalban érkezett meg a Somogy megyei Vörsre. A község első gólyája sokáig Charlie volt, aki 2011-ig, 14 éven keresztül volt az első hazatérő. A Tüskevár ABC mellett található fészekbe tavaly és tavaly előtt már Kele, Charlie egyik fiókájatért haza, mint a tavasz első hírnöke – írja a község közleménye.

 

A gólyát és az ABC-t is Fekete István emlékére nevezték el.

Az író közvetlenül a fészek mellett lévő vörsi templomba járt Úrnapi misére. Kele általában február elején szokott érkezni, most a helyieket meglepte korai érkezése. Már tizenöt éve, hogy egyre több fehér gólya tölti a telet rendszeresen Magyarországon. Ezek a madarak a természetes alkalmazkodási viselkedés részeként maradnak itthon a vonulás helyett. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerint az ilyen próbálkozás alapvető alkalmazkodási, evolúciós stratégia,

mindig vannak az átlagostól eltérő viselkedésű egyedek.

Ezek kedvezőtlen körülmények között elpusztulnak, de ha változik a környezet, mint napjainkban a klímaváltozás hatására, akkor életben maradnak, szaporodni tudnak és utódaiknak is átadják immáron egyre sikeresebb viselkedési sajátosságaikat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló