Állatvilág

Elképesztő helyen költött egy teknős

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.18 | 11:12

Az Adria északi részén lévő Jesolo tengerpartján először kelt ki teknős.

A jesolói partszakaszon kilenc kis álcserepesteknős (Caretta caretta) bújt ki tojásából. Errefelé ez példa nélküli, még sohasem raktak tojást tengeri teknősök ennyire északon. A víz felé tartó, nagyjából 15 grammos állatokat turisták fotózták le.

A teknős költőhelyét gondosan elkordonozták a strandolók elől

“Ez a világ legészakibb teknős fészke”

– erősítette meg Sandro Mazzariol, a Padovai Állatorvosi Egyetem professzora a La Repubblicának. Az anyateknős a víztől 25 méter távolságban rakta le tojásait, védelmükre korlátot emeltek a parton. A Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet közlése szerint idén rekordszámú teknősfészket számoltak össze Olaszország-szerte. A dél-olaszországi Lampedusa szigetétől az északon fekvő Veneto régióig a kutatók legkevesebb 179 álcserepesteknős-fészket (Caretta caretta) találtak a nyár eleje óta.

Az ok a klímaváltozással növekvő átlaghőmérséklet.

A számukra kedvezőbb, melegebb klíma miatt a teknősök egyre északabbra helyezik költőhelyeiket. A legtöbb teknős továbbra is Calabria régió partjainak déli részén és Szicília szigetén van. Az ország déli részén lévő Cilento partjait különösen kedvelik a teknősök.

Kép: La Repubblica


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló