Érdekes

Majompor: az új drog, amitől egymás arcát eszik, épületekről ugrálnak a fogyasztók

  • Szerző:nuus
  • 2022.02.09 | 10:18

a rendőrség elmondása szerint ugyanis pszichotikus és erőszakos viselkedéshez vezet.

A “monkey dust”, azaz majompor névre hallgató újfajta kábítószer félelmetes ütemben terjed az Egyesült Királyságban.

Állítólag azt az érzést kelti a használójában, hogy legyőzhetetlen és elképesztő ereje van, így arra sarkallhatja, hogy magas épületeket másszon meg, esetleg ugorjon is le róluk. Az új drogot egyébként többen egy korábbi dizájnerdroggal, a “bath salts”-szal (fürdősó) azonosítják, amit annak idején összefüggésbe hoztak az “arcevős” támadásokkal. Azaz, azokkal az esetekkel, amikor a droghasználók a megtámadottak arcának estek neki, hogy felfalják azt. A majompor fő összetevője a metiléndioxipirrovaleron (MDPV).

Az MDPV egy designer drog a fenetilamin osztályból, amely szerkezetileg rokon a katinonnal és más, gyakran visszaélésszerűen használt stimulánsokkal, mint az MDMA és a metamfetamin. A majompor a központi idegrendszerre hatva hallucinogén mellékhatásokat okoz. Az MDPV nem engedélyezett orvosi felhasználásra az USA-ban. Gyakran árulják és címkézik “fürdősóként”, “növényi táplálékként”, “ékszertisztítóként” vagy “kutatási vegyi anyagként” az interneten és a helyi kiskereskedelmi üzletekben. Az MDPV-n kívül a majompor számos más vegyi anyagot vagy adalékanyagot is tartalmazhat, amelyek károsak lehetnek az elmére és a testre.

Anglia egyelőre minden erejével igyekszik megfékezni a szer terjedését, így a szabályzás is igen szigorú. Ha valakinél ilyesmit találnak, az illető korlátlan pénzbüntetésre és akár 5 év börtönre is számíthat, az előállítók és árusítók pedig 14 év börtönt kockáztatnak.

A drognak olyan mellékhatásai lehetnek, mint a hallucináció, a mellkasi fájdalmak, a paranoia és a magas vérnyomás. Emellett egy kifejezetten kábítószerekkel foglalkozó weboldal azt is kiderítette, hogy a használóinak árulkodó, vizeletre emlékeztető szaguk lesz. A másnapok pedig állítólag e drog hatására is depressziósan telnek. Meghökkentő, hogy pár embernek mennyit megér néhány órányi eufória.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló