Érdekes

Féreg-diéta és a többi: ezek voltak a történelem leginkább életveszélyes szépségtrendjei

  • Szerző:nuus
  • 2022.03.09 | 17:20

A szépség nem annyira a külsőben, mint a lélekben, a szemekben van - mondta valamikor Ross MacDonald, a történelem során azonban erre többször is rácáfolt az emberiség.

A szépségeszmény persze kultúránként és korszakonként mindig eltérő, de már az ókorban és a középkorban is szinte mindenre hajlandóak voltak az emberek a szépségért. Elviselték a fájdalmat, és dacoltak a halállal, hiszen a test átformálására természetesen nem a modern plasztikai sebészet tett először kísérletet, ennek is több ezer éves története van. Csak amit ma altatásban elvégzett műtétekkel érnek el, ahhoz régen erős szíjak kellettek, és sokkal több idő.

A kevésbé drasztikusnak hitt, ill. a kozmetikai eljárások

A test átformálására persze nem csak tartós eljárások voltak, léteztek kevésbé drasztikusnak hitt beavatkozások is, amelyek valójában nagy fájdalmakkal jártak: ilyen volt például a derekat extrém módon karcsúra szorító fűző viselése is. Talán nem annyira közismert tény, hogy a férfiak is hordták a belső szerveket összenyomó és gyakran rosszulléteket okozó ruhadarabot.

Manapság a fehér mosoly az elfogadott, ez viszont köszönő viszonyban sincs a Japánban (és Vietnámban) évszázadokig fennálló szépségideállal, ami miatt feketére lakkozták a nők fogát. Az ohaguronak nevezett eljárás körülbelül egy hétig tartott, ezidő alatt többféle kémiai vegyülettel kezelték a nők fogát, míg végül kialakult a csillogó fekete felszínű fog. A különböző anyagok számos fájdalmas reakciót okoztak a szájüregben, ráadásul az eljárás nem volt tartós, rendszeresen ismételni kellett. Volt viszont pozitív hatása is: a fogak így védve voltak a szuvasodástól.

Extrém testmódosítás: koponyatorzítás, valamint a lábfej és a nyak “átformálása”

A mesterséges koponyatorzítás például egy olyan gyakorlat volt, ami Ausztráliától Egyiptomon át egészen az amerikai kontinensig számos helyen és kultúrában előfordult (és előfordul ma is). A gyakorlat során a csecsemők még lágy koponyáját szorították valamilyen fából és szíjakból készült keretbe, hogy az csak egyetlen irányba növekedhessen, így jött létre a szépnek gondolt hosszúkás koponya.

A Távol-Keleten a fej mellett a lábfej és a nyak eltorzítására is kitaláltak egy-egy kellően extrém módszert. Kínában a lábrövidítés volt divatban, a fiatal lányok lábfejét préselték össze, hogy így alakítsák ki az úgynevezett lótuszlábat. A lábujjakat lehajtották, és a talp alá kötözték, így kellett aztán járni rajta. A lábujjak a test súlyától eltörtek, és borzalmas fájdalmak mellett körülbelül egy évig tartott, mire kialakult a kívánt forma a kötésben, amit ezután is viselniük kellett.

Meet The Last Women In China With Lotus Feet

Meet The Last Women In China With Lotus FeetSu Xi Rong, 75 in 2008, Shandong provinceKnown as the most beautiful woman in the village because of her small, w…

Nem túl messze Kínától, Burma és Thaiföld határán él a híres padaung törzs, amiben a lányok 5 éves koruktól viselnek a nyakuk körül nehéz rézkarikákat, egyre többet. A fémgyűrű lenyomja a vállukat, így az évek során extrém hosszúra nyúlik a nyakuk. Sokan a turisták érdeklődése miatt még ma is ápolják ezt a hagyományt.

Életveszélyes gyakorlatok: bőrfehérítés és féreg-diéta

A fent leírt gyakorlatok mind fájdalmasak, ráadásul hosszú ideig sanyargatták a nőket, de életveszélyt azért nem okoztak. Európában viszont a minél fehérebb bőr elérése érdekében (barnulni mezőgazdasági munkák közben lehetett, úgyhogy ezt póriasnak tartották) különböző veszélyes anyagokkal kezelték a bőrt. Az ólmot tartalmazó arcfesték már a római kortól használatban volt, ez hányingert, fejfájást, ínysorvadást és halálos ólommérgezést is okozhatott, de ennek ellenére évszázadokig volt az  arcfehérítő kezelések része. A középkorban aztán divatba jött az arzén, amit szőreltávolításra használtak, a higany pedig a pattanások ellen volt jó, de mindkét mérgező anyag használatára nagyon súlyosan rá lehetett fázni.

A legextrémebb a régi eljárások közül talán a szintén életveszélyes, a túlsúly leküzdésére kitalált féreg-diéta volt, ami során a táplálékkal élősködőket juttattak a bélrendszerbe, akik aztán elszaporodtak és felszívták a bevitt táplálék jelentős részét. Az eljárás a 1800-as években annyira népszerű volt, hogy még röplapokon is hirdették. A belekben élő férgek amúgy könnyebb esetekben hányást, hasmenést okoztak, súlyos esetekben viszont több belső szervben alakulhattak ki ciszták az élősködők áldásos tevékenységének köszönhetően, amik végül halálos szövődményekhez vezethettek.

De hát ugye, Kim Kardashian egy korábbi, ismert idézetéhez nyúlva, újra és újra felmerül a kérdés: ki ne szeretne csinosan meghalni? A kérdés persze költői, legközelebb a modern, ám hasonlóképpen abszurd – és sok esetben veszélyes – szépészeti beavatkozásokat fogjuk bemutatni.

Nyitókép:  Julien de Salaberry, Unsplash


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló