Érdekes

Milyen hatással van a Covid-19 a fogyatékkal élőkre?

  • Szerző:nuus
  • 2020.04.20 | 17:48

A globális járványhelyzet mindenki számára áldozatokkal jár, de különösen nehéz helyzetben vannak azok, akik jórészt másokra utalva élnek.

A VICE kisfilmjében olyanok szólalnak meg, akik mozgássérültként vonultak önkéntes izolációba túlélésük érdekében. Van, aki nyíltan tart attól, hogy az ő élete kevésbé számít majd értékesnek, ha esetleg kórházba kerül koronavírussal, hiszen csak ép emberek lehetnek a közvélekedés szerint a társadalom hasznos tagjai.

Más arról számol be, hogy korábban naponta járt őt fürdetni szociális munkás, de mivel most sokkal több otthon maradó, intézményből elküldött beteget kell ápolni, már csak két-három naponta járnak hozzá. Ha a járványhelyzet tovább durvul, az életminősége jelentősen romlik.

Olyan is akad, aki elmondja, hogy egyetlen szolgáltatás van, amiről ezekben a nehéz időkben sem tud lemondani, ez pedig a heti két-három óra fizikoterápia, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy minden rendben legyen vele fizikailag. Így azonban a terapeuta által fokozottan ki van téve a fertőzésveszélynek is.

A fogyatékkal élők üzenete egyértelmű: ők is értékes emberek, dolgoznak és családjuk van, joguk van a méltó élethez és orvosi ellátáshoz járvány idején is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló