Érdekes

Egy vallás belülről: mormon misszionáriusnak lenni baromira nem egyszerű

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.20 | 16:18

Ők azok, akik a világ másik végére mennek téríteni, miközben 2 évre megszakad minden kapcsolatuk a családdal, és egyetlen percre sem maradhatnak egyedül, ellenőrzés nélkül.

Az amerikai Salt Lake City-ben van Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának központja, ám világszerte 16 milliós tagsággal rendelkeznek. Jelenleg a mormonizmus a világ egyik legjobban terjedő vallása, köszönhetően – többek között – az aktív térítői tevékenységnek is.

Nézetük szerint a kereszténység hitehagyott lett, de prófétájuk, az egyházalapító Joseph Smith helyreállította az igaz kereszténységet. Jelenleg ők az egyetlen igazi, tiszta keresztény egyház, akiket Jézus Krisztus a hadseregének tekint. A Biblia mellett a mormonok Könyvében is hisznek, amit maga Smith írt 200 évvel ezelőtt, miután egy látomásában a megváltóval találkozott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyors terjedésük nagyban a missziójuknak köszönhető. A 18-20 éves fiúk ugyanis 2 évet az egyház szolgálatában töltenek, mint misszionárius. Ez azt jelenti, hogy kb. 6 ezer dollárt összegyűjtenek költségeik fedezésére, egy idegen ország missziójára költöznek. Teljesen megszakítják a kapcsolatot a családjukkal, évente csupán kétszer telefonálhatnak haza, és heti egy levelet írhatnak szeretteiknek.

Nem csak szüzességüket kell megőrizniük a házasságukig – hiszen ez misszió nélkül is minden mormon fiatal kötelessége -, de az is tilos, hogy ellentétes nemű személlyel kezet fogjanak vagy ölelkezzenek. Fontos ugyanis, hogy gondolataik is tiszták maradjanak, ne csak a testük.

Azért, hogy a kísértéseket elkerüljék, minden fiatal misszionárius – ahogy őket nevezik: elder – kap egy társat, akivel állandóan együtt kell lenniük, kivéve, ha a fürdőszobába vagy vécére mennek. Ez azt jelenti, hogy mindenhová együtt mennek, egy időben kelnek és fekszenek, és egymás minden lépését ellenőrzik.

A misszionáriusok évi 364 napot dolgoznak, vagyis a 2 év során egyetlen teljes szabadnapjuk sincs. Heti 28-30 dollárnyi összeget kapnak kézhez, amiből ételt vehetnek maguknak, és intézhetik a hajvágásukat, hogy mindig kifogástalanul nézzenek ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Truly dokumentumfilmjében a 20 éves Josh Field – vagyis Elder Field – történetét ismerhetjük meg, akit egyháza az angliai sussexbe küldött a kétéves misszióra. A fiatalember hosszú ideig készült arra, hogy tökéletes térítő legyen, és maga is vallja: ők igazából nem porszívóügynökök, akik egyfajta terméket árulnak, hanem Isten hírnökei, akik a nyáj lelki gondozásáért is felelősek.

A fiatalokat megtanítják arra, hogyan kommunikáljanak a különféle emberekkel, és a cél az, hogy az első félévben legalább négy új mormon csatlakozzon az egyházhoz a jóvoltukból. Ennek érdekében mindent megtesznek, még ha látszik is, hogy kezdetben szinte mindenki elutasítja közeledésüket.

Josh számára igen nehéz a beszokás. A szexuális energiákat tudja uralni, és nincs kétsége afelől, hogy nem esik majd kísértésbe a misszió ideje alatt, de nagyon hiányolja a családját, ami miatt többször sírva is fakad az első hetekben.

“Mi egy nagyon komoly áldozatot hozunk, és én hiszek abban, hogy ha valaki áldozatot hoz, Isten megáldja cserébe. A mi életünkön is áldás van”

– mondja.

A misszionáriusokra vonatkozó szabályok olyan szigorúak, hogy még az alsóneműjük is azt a célt szolgálja, hogy hűek maradjanak az úrhoz. Josh úgy véli, missziója során nem csak az Úrhoz, a közösség szolgálatához, de önmagához is közelebb kerülhet, és ezért megéri néha szenvedni a lemondások miatt…


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló