Érdekes

Tényleg létezik fésülhetetlen haj, Baby Einstein rá a bizonyíték!

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.12 | 16:43

Genetikai állapot, és nem slamposság kérdése az Einstein-frizura.

A fésülhetetlen haj szindróma egy létező jelenség, mely nagyon kevés embernél fordul elő. Az égnek álló rőzséjű, másfél éves kislányra, Taylor McGowanre például azt szokták mondani, hogy úgy néz ki, mint egy kis Einstein, vagy mint akit megrázott az áram.

Világszerte nagyjából száz ember fejét ékesíti ilyen hajkorona, de ez a szám a szakértők szerint jóval nagyobb is lehet. Az szükséges az állapot létrejöttéhez, hogy mindkét szülőtől, egy-egy másolatot örököljön valaki ebből a génmutációból. Így változhat meg a hajszál formája, és ölthet jellegzetesen einsteini fizimiskát valaki.

Annyira édes a frizurája, tisztára mint Albert Einstein! Teljesen égnek áll. Még lófarokba sem tudom összefogni, pedig számtalan módon próbáltam már.

dicséri a kislány buksiját anyukája, Cara. Viszont pont hogy az összekötéstől sérülnének a hajszálak.

Nagyon csábító lehetőségnek tűnik, hogy valamilyen kozmetikummal fékezzük meg a sörényét, de minden vegyi anyagot igyekszünk inkább elkerülni.

A család négyhónapos kora óta figyelte a csöppség feje búbján a pelyheket: furcsállták is, de gondolták, hogy mint a legtöbb babahaj, kikopik úgyis. Ám nem így történt. Az egyik rokonuk látott a fenti szindrómával élő gyerekekről képeket, és ő hívta fel a figyelmet arra, hogy talán Taylor is közéjük tartozhat.

Kinevettük. Még hogy a mi gyerekünk volna ilyen rendkívül különleges? Mindössze százan élnek a bolygón ezzel az állapottal! Aztán beláttuk, hogy mégis igaza volt.

Üveggyapot-haj szindróma, illetve cheveux incoiffables néven is ismert ez a jelenség, mely a hajszálakat felépítő proteinek formálódását érinti. Három mutáció is közrejátszik a kialakulásában egy 2016-os tanulmány szerint, melynek szerzőjét, Regina Betzet meg is kereste a McGowan família, hogy beigazolja gyanújukat. A Bonni Egyetem professzora egy úttörő dermatológus-genetikus, aki a PADI3 gént jelölte meg az állapot fő okozójaként.

 

A Chicago mellett élő család vérmintát küldött a német tudósnak, aki megállapította, hogy a kislány szülei mindketten hordozzák a szükséges mutáns géneket. Ez az örökítőanyag recesszív, tehát csak akkor érvényesülhet, ha mindkét ágon jelen van. Cara és Tom barna, egyenes hajúak, míg a kislányuk teljesen más fizimiskával érkezett a világra. A  PADI3 mellett még a TGM3 és a TCHH játszik szerepet a haj szerkezetének kifejlődésében.

Kerek helyett a hajszálak keresztmetszete gyakran háromszöget vagy szívet formáz, ennél a szindrómánál.

írja Betz, aki szerint sokan kinövik felnőtt korukra a tipikus tüneteket. Lassan növő, ezüstös, szőke vagy szalmaszínű, száraz, göndör hajról van szó általában, mely később sötétté válhat.

via GIPHY

És Einstein?

Többekben felmerült, hogy az ikonikus külsejű tudós is esetleg ezt a klubot erősíthette, tudtán kívül. A kutató szerint ezt utólag elég esélytelen volna kideríteni.

Érdekelne, de mintát szerezni – lehetetlenség.

McGowanék pedig Facebookon indítottak egy honlapot, Baby Einstein 2.0 néven, hogy érzékenyítsék a társadalmat erre a témára. A szokatlan megjelenésű embereket tolerálni kell – a legtöbben kedvesek is a kislánnyal, de volt már, hogy nevetség tárgyává vált a haja miatt.

Szeretnénk, ha az az üzenet terjedne, hogy mindenki fogadja el a különbözőségeket, az érintettek pedig szeressék magukat, és sikeresen zárják rövidre az őket érő zaklatásokat. Másnak lenni – helyén való dolog. Ezt az eltérést pedig tolerálni, sőt: ünnepelni kellene.

idézi a célkitűzést a Buzzfeed.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.