Érdekes

Feltűnt, hogy idén több a darázs, és agresszívebbek is?

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.11 | 15:54

A piknikezős időszakot megkeserítik a rovarok, akik néha részegesek is.

Még tombol a nyár, a szabadtéri programok szezonja, viszont ha tücsökciripelés helyett darazsak zümmögése kíséri a pikniket/fesztivált/strandolást, akkor méltán kaphatunk frászt. Valahogy idén nagyobb létszámban jelentek meg ezek a fekete-sárga csíkos rovarok, melyek pofátlanul rárepülnek az édes nyalánkságokra. A felnőtt példányok bizony rákapnak a terülj-terülj asztalkáinkra, ugyanis a telepeikben változások állnak be az év ezen szakaszában.

via GIPHY

A barátságtalan hírben álló darazsak egyébként közösségi lények, rengetegen működnek együtt a kolónia fenntartásában. A legtöbb dolgozójuk olyan nőnemű, amelyik szaporodásra képtelen. Így az ő feladatuk a termékeny nővéreik jól tartása, és a közös fészkük gondozása. A tavasszal a kolóniát létrehozó anyakirálynő gyermekei ezek a vékony derekú példányok is, akik lágy testű rovarokat ragadnak el, és emésztik elő, hogy a fészekben lévő utódokat így táplálhassák. Ők a lárvákat etetik, akik cserébe laktató, édes köpettel látják el a dolgozókat.

via GIPHY

A nyári hónapok során bővül a telepük, majd egy ponton az uralkodónő leáll a női dolgozók előállításával, hogy termékeny hímeket és új királynőket hozzon létre. Akik később a fészket elhagyva, a következő tavasszal újabb és újabb telepeket létesítenek.

Mikor a főnökasszony leáll az utódlással, akkor nem lesz több lárva sem, akik cukros nektárral látták addig el az őket gondozókat. Így az édességet a munkásoknak máshonnan kell beszerezniük: erjedő gyümölcsök, illetve lekváros sütik és cukros üdítők lesznek a fő célpontok. Az első forrástól ráadásul megesik, hogy be is rúgnak, ezért jóval rámenősebbek is lesznek.

via GIPHY

Mikor beáll a hűvösebb időszak, akkor viszont vége a nagy fiesztáknak. Nem csak az emberek vonulnak vissza, de a darazsak is. Még az eredeti királynő is elpusztulhat egy komolyabb fagy esetén. Viszont a következő, eleve hibernált állapotban lévő utódok simán túlélik az egyre enyhébb teleket, aztán pedig szaporodni is fognak.

A fullánkos állatok igaz, hogy kellemetlenek, viszont a növények számára nélkülözhetetlenek: beporzó és növényvédő hatásuk miatt is. A kártevőket távol tartó darazsakat így lehetőleg ne csapjuk le, azt javasolja az IFL Science.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló