Érdekes

A tengerfenékről porszívózzák össze a jövő jegygyűrűit

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.21 | 10:20

Alapvetően változtatja meg a gyémántbányászatot egy dél-afrikai cég technológiája. Ha beválik, nem lesznek többé bányabalesetek és véres gyémántok, csak a legtisztább kövek, egyenesen az óceánból.

A gyémántbányáról nagyjából az kép él bennünk, hogy az alulfizetett munkások egy mély, sötét lyukban izzadva fejtik ki a lányok legjobb barátját. Ennek azonban lassan vége, legalábbis a dél-afrikai De Beers cégcsoport egyre nagyobb arányban a tengerfenékről porszívózza fel az értékes köveket.

Fotó:
Ezen a hajón van az óriási gyémántporszívó Fotó: Wikipedia

Igen, Namíbia partjainál a gyémánt a tenger fenekén hever a homokban. Valamikor nagyon régen folyók szabdalták a mai sivatagot, ezek mosták ki a köveket, csak össze kell szedni. Ez persze nem olyan egyszerű, de a dél-afrikaiak megtalálták a módszert: egy 285 tonnás „porszívót” építettek be egy régi teherhajóba, amivel felszívják a homokot a több mint százméteres mélységből, ebből nyerik ki az értékes köveket.

Nem volt egyszerű a technológia, már 2007 óta kísérleteznek vele, de igazán most indult be a nagyüzemi kitermelés. A Mafuta nevű hajó átépítése tízmillió dollárba került, de már visszahozta az árát: szakértők szerint ugyanis a legjobb minőségű gyémántot lehet felszippantani a tengerfenékről, így sokkal többet érnek, mint a szárazföldön bányászott társaik. A környezeti hatásokról pedig kérdezni sem merünk, biztosan ez is ad egy pofont a tengerek élővilágának.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló