Érdekes

Különleges égi jelenséget láthatunk csütörtökön: jön az együttállások estéje

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.28 | 14:48

A Hold a Jupiterrel, a Merkúr a Vénusszal randevúzik december 29-én este.

Csütörtök este két együttállást is megfigyelhetünk majd az esti égbolton, ha az időjárás is engedi. A Hold és a Jupiter este 18 óra körül egymástól 3 fokra lesz megtalálható a déli égbolton 40 fokos magasságban. Ugyanakkor a Hold már 47%-os megvilágításban lesz, ami jó lehetőséget adhat arra, hogy alaposabban is megfigyeljük égi kísérőnk felszíni alakzatait – olvasható az Ng.24.hu oldalán.

Forrás: Stellarium-web.org

Ugyanezen az estén, tehát december 29-én a Merkúr és a Vénusz is látszólag nagyon közel kerül egymáshoz a kora esti égbolton. A két bolygó 1,5 fokra lesz egymástól, ami látszólag nagyjából három teliholdnyi távolság. Megfigyelésükre napnyugta után adódhat alkalom, amikor még pár fokkal a horizont felett jár majd a két belső bolygónk az egyre sötétedő délnyugati égbolton, ezt követően a horizont alá kerülnek.

A jelenlegi számításaink szerint csütörtökön a kora esti és az esti órákban a Dunántúlon lehetnek olyan tájak, ahol szakadozottabb lehet a felhőzet, illetve kevésbé lehet felhős az ég, így ezeken a területeken adódhat jó lehetőség az együttállások megfigyelésére. Máshol felhősebb lehet az este, így ezeken a tájakon nem lesznek igazán kedvezőek a feltételek az együttállások megfigyeléséhez.

Forrás: Ng.24.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.