Üzlet

Ezeket mind meg kéne tenned a karriered érdekében, mire 35 éves leszel

  • Szerző:nuus
  • 2016.12.06 | 06:45

Egy karrier felépítése kemény dió, évekbe telhet, mire az ember biztosan állhat a talpán, de még akkor is jöhetnek olyan helyzetek, amelyekre senki se számít. Húsz olyan tippünk van, aminek biztosan hasznát veszed majd.

Fotó: Pixabay / Unsplash
Fotó: Pixabay / Unsplash

1. Fogalmazd meg, mivel is foglalkozol pontosan

Ha az emberek a munkádról, a karrieredről kérdeznek, válaszolj nekik úgy, hogy azt megértsék, és meg is jegyezzék. Jó ha mantrázod magadban a pozíciót, és hogy mivel foglalkozol, minél határozottabban válaszolsz a kérdésre, annál professzionálisabbnak tűnsz majd.

2. Találd meg a szuperképességed

Pontosabban légy tisztában azzal, mik azok a dolgok amikben tényleg jól tudsz teljesíteni.

A sikeres emberek pontosan tudják, miben jók, hiszen ebből folyamatosan előnyt kovácsolhatnak.

Fókuszálj ezekre a tulajdonságaidra, és légy büszke rájuk, mert megérdemled.

3. Ne félj a gyengeségeidtől

Az erősségek mellett ezekkel is tisztában kell lenned. Nem azért, hogy rosszul érezd magad miattuk, sokkal inkább azért fontos ez, hogy folyamatosan dolgozhass rajtuk, és képezhesd magad, vagy éppen messziről kerüld azokat a feladatokat, amelyek nem neked valók. Így több időd marad a szuperképességeid kamatoztatására.

4. Tanulj meg segítséget kérni

Senki sem képes arra, hogy mindent egyedül csináljon, főleg ahogy kúszol fel azon a bizonyos ranglétrán, akkor kezded majd csak igazán látni, mik azok a fontos dolgok, amikre fókuszálnod kell, és mik azok a lényegtelen apróságok, amelyekkel csak az idődet pazarolod. Nem szégyen, ha meg kell osztanod a munkát mással is.

5. Tudj nemet mondani

Rengeteg lehetőség jön majd szembe veled az életed során a karriereddel kapcsolatban, de nem szabad elmélyülnöd semmi olyasmiben, amivel egyáltalán nem akarsz foglalkozni. Légy őszinte magaddal és a munkáltatóval is, készíts listát arról, mik azok a feladatok amelyekben jól szerepelsz, ha pedig olyan feladatkör kerül szóba az állásinterjún, nyugodtan mondj nemet.

6. Csinálj olyat, amire igazán büszke lehetsz

Még ha a nevedet nem is ismerik sokan, még ha a fizetésed nem is erről árulkodik, akkor is valami olyan területet válassz, ahol a munkád fontos, éppen ezért büszke lehetsz rá. Egy olyan tevékenység, ami mellett el tudsz köteleződni, aranyat ér, mindig gondold meg, hogy mit is vállalsz el.

7. Tanulj a hibáidból

Mindannyian hoztunk már rossz döntést a munkánkkal kapcsolatban, fogadtunk el olyan ajánlatot, amit igazán nem kellett volna, ám ezekre kár rágörcsölni. Inkább tanulj az esetből, hogy legközelebb ne fordulhasson elő!

Meríts bátorságot a korábbi rossz tapasztalatokból, hogy előrébb juthass az életben.

8. Irány a mélyvíz

Olyan feladat előtt állsz, ami szerinted meghaladja a képességeidet? Nagyszerű, itt az alkalom, hogy magadnak és a főnöködnek is bizonyíthasd az ellenkezőjét. A saját határaidat csak egyféleképpen lépheted át: ha mersz bátor lenni, és belevágod abba a bizonyos fába a fejszédet. Sosem tudhatod, mire vagy képes, ha nem is próbálod ki magad.

9. Tegyél valamit, ami igazán megijeszt

Ez már a mélyvíz utáni terület, ahol teljesen el kell hagynod a komfortzónádat ahhoz, hogy jól teljesíts. Néha oda kell tenned magad, ami elsőre rémisztő lehet, de az életed nem állhat biztonságos kapaszkodókból, ahogy a munkád során is lesznek olyan falak, amelyek csak arra várnak, hogy ledöntsd őket.

10. Értsd meg, hogy a negatív feedback is fontos

Fontos, hogyan fogadod a kritikát. Az elismeréssel általában nincs probléma, de ha negatív visszajelzést kapunk a munkánkkal kapcsolatban, az eléggé lehangoló. Itt egy jó tanács: vedd őket komolyan, de ne vedd őket a szívedre! Fontos tudnod, hogy nem személyeskedés áll a dolog mögött, inkább okulj ezekből a visszajelzésekből.

11. A visszajelzést tőled is elvárják

Ha nem is elvárják, de nagyon szeretnék, éppen ezért ne sajnáld az időt arra, hogy megoszd a gondolataidat a munkatársaiddal vagy a beosztottjaiddal. Pár pozitív szónak hihetetlen motivációs ereje tud lenni, de a negatív kritikát is fontos átadni, akármennyire is terhes feladat.

12. Építs kapcsolatot

Kevesebb fontosabb dolog létezik az üzleti világban ennél a pontnál. Egy kapcsolati háló felépítése időbe telik, ezért jobb, ha minél hamarabb elkezdesz tervezgetni. Legyen nálad mindig névjegykártya, sosem tudhatod milyen lehetőségeket sodor eléd a szél.

Ne félj használni a befolyásodat!

13. Legyél online

Gondoskodj róla, hogy aki rád, vagy a cégedre keres az interneten, megtalálja azt, amit keres. A közösségi média nem csak arra való, hogy az ismerőseinkkel tartsuk a kapcsolatot, az ügyfelek nagy része is szívesebben informálódik a cégekről ebben a formában. Nem is hinnéd mekkora szerepe van az online jelenlétnek az üzletben.

14. Töltsd ki a LinkedIn-profilod

Ha már az online létezés szóba került, mindenképp regisztrálj erre az oldalra is. Tulajdonképpen úgy működik, akár egy virtuális önéletrajz és motivációs levél: elmesélheted ki vagy, milyen területeken dolgoztál eddig, hol képzeled el magad a jövőben, de részletes projektekről is mesélhetsz, a HR-esek pedig imádnak itt böngészni.

15. Készíts portfóliót

Egy kézzelfogható válogatást azokról a munkákról, amikre igazán büszke vagy. Kinyomtatott cikkek, kampányok, elismerések, ha egy interjún ezek is kéznél vannak, jó színben tűnhetsz fel a leendő munkáltatódnál. Vedd komolyan a sikereidet, mert még a legapróbbak is képesek arra, hogy előrébb vigyenek.

16. Ne félj egy rizikós emailt elküldeni

Ha te is azok közé tartozol, akik rágörcsölnek a levélírásra, itt az ideje, hogy felhagyj vele, és megtanuld kezelni az ezzel járó stresszt. Készíts sablonokat, ha nem vagy biztos a dolgodban, maradj professzionális és tisztelettudó minden esetben, és akkor nem lesz gond.

17. Tökéletesítsd a kézfogásod

Ugye nem is kell mondanunk, milyen sok mindent elárulhat egy emberről a kézfogása? A túl laza gyenge jellemre vall, a túl erőteljes pedig valamit kompenzál – legalábbis az okosok szerint.

A határozott kézfogás gyakorlás kérdése, tudatosan kell minden helyzetben reagálni rá, hogy a lehető legjobb benyomást keltsd.

18. Találd meg a neked való to-do rendszert

Hogy ne vessz el a napi feladatokban, érdemes egy rendszert kialakítanod, listába szedve az elvégezendő teendőket, amiket azonnal ki is pipálhatsz, ha megcsináltad őket. Hogy melyik módszer a tuti, az preferencia kérdése, a lényeg az, hogy mindenképp lásd, milyen feladatok várnak rád, így maradhatsz csak igazán produktív.

19. Oszd be az energiádat

Tapasztald ki, mennyi alvás szükséges ahhoz, hogy egy egész munkanapot kibírj, ha pedig ez megvan, sose add alább! Ha valamiért mégsem vagy a topon, akkor próbálj meg rengeteg vizet inni és gyümölcsöt enni, hogy kellően felpörgesd a szervezeted! Tudjuk, hogy legszívesebben kávéhoz vagy energiaitalhoz nyúlnál, de ezek csak ideiglenes megoldást jelenthetnek, ráadásul nem a legegészségesebbek.

20. Tanuld meg kezelni a stresszt

A stressz és az idegeskedés képes arra, hogy átvegye az életed és a munkád fölött is az irányítást, de ne hagyd neki. Próbáld meg lazán, de komolyan venni az előtted tornyosuló feladatokat, nem dől össze a világ, ha nem minden tökéletes, az egészséged azért ne menjen rá a dologra. Jóga, meditáció, zene – ezek mind segíthetnek, hogy megnyugodj.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Nők
Ha jó a parfüm, jobb lesz a szex is?
  • szerző:nuus
  • 2024. 06. 27.