Befektetés

Vigyázni kell az adománygyűjtő oldalakkal

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.28 | 19:36

Van azért bebukott vállalkozás bőven, itt egy elég csúnya eset.

Nincs termék, nincs szoftver, és a támogatóknak még azért is harcolniuk kell, hogy a pénzüket visszakapják. Pedig az ötlet jó volt.

A közösségi finanszírozás remek eszköz egy seregnyi feladatra. Könyvet, társasjátékot, zenei albumot, hardvert és veszélyeztetett állatok megmentését célzó kampányt is támogattak már ezzel az eszközzel. Azt is el kell ismerni, hogy nem minden célra egyformán jó a közösségi finanszírozás.

A hardveres startupokkal úgy tűnik különösen sok a baj. Vagy ha baj van, az nagyon látványosan történik. Elfogyhat a pénz a gyártás közben, ilyenkor a támogatók egy része biztosan hoppon marad, elfogyhat úgy, hogy az eszközt ugyan legyártják, de a szoftveres támogatás soha nem készül el, vagy a legrosszabb esetben – ez történt a magyar Shoka okos biciklicsengő startuppal – a gyártás előtt is csődbe mehet a cég.

A francia Holi nevű cég esetében minden adott volt a sikerhez. Egy csinos ébresztőórát terveztek, amely mesterséges intelligencia szolgáltatásokkal volt felturbózva, hangvezérelhető volt, zenélt és reggel még az időjárást is mutatta. Amikor a csapat ezzel 2016-ban előállt úttörő ötletnek tűnt.

A pénz azonban elfogyott, a cég csődbe ment, a javainak eladásából a hitelezőit próbálják kártalanítani. A megrendelt hétezer okos vekkerből azonban csak ezret szállítottak le, ezért

a károsultak között ott van hatezer reménybeli ügyfél is. Ha a pénzükhöz jutnak, akkor máris jobban járnak, mint az az ezer, akinek kiküldték a vekkerjét.

A Holi szolgáltatásai csak február 1-ig működnek, utána kihúzzák a szervereket, az okos óra pedig egycsapásra elbutul, amíg valaki társadalmi munkában nem ír rá új szoftvert. A hoppon maradt támogatók már kérték a forráskód megnyitását, tehát érdeklődés van a Holi órák feltámasztására.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló