Befektetés

5 tipp, hogyan érdemes szakmát választani!

  • Szerző:nuus
  • 2020.12.14 | 06:46

Erre érdemes figyelni.

Rengeteg ember küzd a pályaválasztás nehézségeivel, csak kevesen tudják már gyerekkorukban, hogy milyen szakmát űznének szívesen. Mindenki olyan szakmáról álmodozik, amelyben kiteljesedhet. De hogyan találhatjuk meg a hozzánk leginkább illő pályát?

Mi az, ami érdekel?

Legfontosabb kérdés az, hogy egyáltalán milyen szakma érdekel? Mi az, amit szívesen tanulnál? Milyen szakma az, amit évekig-évtizedekig is végeznél anélkül, hogy megunnád?

Persze, sok más fontos szempont is van, de valljuk be, leginkább az nyom a latban, hogy szereted-e a munkádat vagy sem. Kereshetsz sok pénzt nemszeretem munkákkal is, de hosszú távon akkor fogod magad jól érezni, és akkor indulsz jó kedvvel munkába nap mint nap, ha örömet leled a szakmádban.

Milyen szakma illik a személyiségedhez?

Gondold át azt is, hogy a választott szakma ne csak érdekeljen, de passzoljon is a személyiségedhez, igényeidhez.

Lehet, hogy például érdekel a kereskedelem, de ha zavar, hogy napi 8 órában vásárlókkal kell foglalkoznod, akkor nem tanácsos a bolti eladó képzést választanod. Ugyanígy, ha érdekel az építőipar, de nem bírod a fizikai munkát, akkor valószínűleg nem a kőműves szakma a legjobb választás számodra.

Milyen szakmákra van kereslet?

Előny, ha a választott szakmával el is tudsz helyezkedni, ezért vedd számításba azt is, hogy mire van munkaerő-piaci igény.

Érdemes figyelembe venni az állásközvetítő portálok felméréseit. A média is folyamatosan felhívja a figyelmet azokra az ágazatokra, ahol épp munkaerőhiány van.

Melyek a jól fizető szakmák?

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a várható fizetéseket sem. Persze fontos megemlíteni, hogy a bérek területenként változnak, és még fontosabb, hogy vállalkozóként, vagy külföldön munkát vállalva a feltüntetett összegek többszörösét is könnyen megkeresheted.

Külföld vagy itthon?

Erre talán mindenki külföldöt mondana azonnal, de azért nem ilyen egyszerű a helyzet: ha hiányszakmát választasz itthon, még az is lehet, hogy több lesz a fizetésed itthon, mint külföldön.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.