Vállalatok

Elon Musknak új kihívója akadt az űrversenyben

  • Szerző:nuus
  • 2018.04.05 | 15:22

Az amerikai űrhajós startup, a Rocket Lab kész kilőni az első rakétáját, aminek a rakománya két műhold lesz. Ez az első kilövés, amit már megbízásból csinálnak, három hónappal a második tesztkilövés után.

Négy évig építették az Electron nevű rakétájukat, tavaly májusban letesztelték egyszer, három hónapja még egyszer. A Rocket Lab úgy döntött, hogy ennyi elég is volt, jöhetnek a megbízások. A küldetést el is nevezték úgy, hogy

eljött az üzlet ideje.

Két műholdat visznek ki az űrbe, egyet a Spire Globalnak, egy másikat pedig a GeoOptics-nak.

Ez szinte ugyanaz a biznisz, amit Elon Musk tervez a SpaceX-szel, csak kicsiben. A SpaceX Falcon Heavy rakétája ugyanis jóval nagyobb dolgokat ki tud vinni az űrbe, mint a Rocket Lab Electronja. De még a Falcon 9 is három műholdat vitt fel legutóbb.

Mindenesetre úgy néz ki, hogy az űrüzletbe beszáll a Rocket Lab is.

És kisebb megbízásokat lehet, hogy olcsóbban tudnak majd teljesíteni, mint a SpaceX, vagy más űrtársaságok. Szóval elképzelhető, hogy a kisebb műholdakat velük fogják fellövetni. Úgy tűnik, hogy az űrverseny már nem csak egy lehetőség, ahogy korábban írtuk.

A Rocket Lab április 20-tól számítva 14 napon belül szeretné kilőni a két műholdat, attól függően, hogy mikor lesznek alkalmasak a körülmények.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló