Vállalatok

Ez a 3 karrierhiba az, amit a legtöbben észre sem veszünk

  • Szerző:nuus
  • 2018.11.17 | 06:33

Ha „karrierútról” beszélünk, többnyire valamiféle elvont, távoli, főként csak hírességeket és világcégek vezérigazgatóit érintő világ jelenik meg lelki szemeink előtt. Pedig karrierútja mindenkinek van, aki dolgozik, munkából él. De vajon hol követjük el a legnagyobb hibákat, ha már erről van szó?

1. Elkényelmesedünk

Természetes, hogy az embert a kényelem, a megszokott dolgok erőfeszítés nélküli ismétlődése megnyugtatja. Arra törekszünk, hogy minden új helyzetben kényelmes napi rutin alakuljon ki, aminek egyes elemeit már akár robotpilóta üzemmódban – betegen, félálomban, figyelmünket másra irányítva – is el tudjuk végezni. Mindez ugyanakkor a kreatív megoldások kárára megy, és az önfejlesztés – a holtunkig való tanulás igénye – is háttérbe szorul. Ahol pedig nincs előrelépés, ott előbb-utóbb stagnálni kezdünk, majd visszalépünk…

2. Két végéről égetjük a gyertyát

A másik véglet, amikor időt és energiát nem kímélve pusztítjuk magunkat: több munkát vállalunk, mint amennyit elbírunk, semmilyen feladatra nem mondunk nemet, hazavisszük a munkát, és szabadidőnkben is a tennivalókon tornáztatjuk agyunkat. A magánélet lassanként háttérbe szorul, a kapcsolatok éppúgy megsínylik a munkaholizmust, ahogyan előbb-utóbb egészségünk is. A kiégés egyike a legnagyobb karrierhibáknak, amelyeket csak elkövethetünk.

3. Rettegünk a kudarctól

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Sokan azért nem mernek új, kihívást jelentő feladatot vállalni, mert rettegnek a kudarctól. A sikerorientált és a kudarckerülő személyiség közötti fő különbség abban rejlik, hogy az előbbi a hibát, a tévedést a munkafolyamat alkalmasint elkerülhetetlen részeként látja, az utóbbi szinte betegesen retteg tőle – ezért inkább egy az egyben kerüli azokat a feladatokat, amelyek a kiteljesedés lehetőségét hordozzák magukban.

Kép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló