Zene

Különleges, minden érzékszervet megmozgató koncertre készül a The Anahit zenekar

  • Szerző:nuus
  • 2023.09.28 | 09:18

Az első hazai multiszenzoros könnyűzenei koncertet a The Anahit október 6-án tartja az Akvárium Klubban.

Biztosan mindenkinek van egy-egy illat, íz, vagy épp egy illat, ami minden egyes megtapasztaláskor egy konkrét emléket hív elő vagy épp egy érzést erősít fel. Egy étel felidézheti egy korábbi utazás emlékeit, a frissen mosott ágynemű illata a nagymamánál töltött nyári vakációkat juttatja eszünkbe, vagy épp összerándulunk amikor a kréta megcsikordul a táblán.

Bikali Sándor

Ezek mind-mind olyan tapasztalások, amik kapcsolódhatnak akár bizonyos dalok által közvetített hangulatokhoz, élethelyzetekhez is. És akkor jön a kérdés: milyen illata lehet a sikernek? Milyen íze van a meglepetésnek? Hogyan tudjuk levezetni a feszültséget tapintás által? Milyen színe van a szomorúságnak? Ezeknek az érzéseknek a megtapasztalására tesznek kísérletet a koncerten a zene és az ITT és MOST élmény közös megélésének segítségével.

„Minden érzékszervünkkel ráhangolódni egy koncertre azért is izgalmas élmény, mert sokkal intenzívebb lesz a kapcsolat a zene és a közönség, az előadó és a közönség között.” 

– meséli a multiszenzoros koncert kapcsán Rita, a zenekar énekes-dalszerzője.

A zenekar nagyon fontosnak tartja, hogy a zene és az élőzenei koncertek élménye mindenki számára elérhetők legyenek, éppen ezért a különböző érzékszervek és jelnyelvi tolmácsok bevonásával egy olyan eseményt álmodtak meg, ahol nemcsak hallani, de megszagolni, megkóstolni, tapintani, látni és érezni is lehet majd a zenét, egy olyan koncertet, ahol a siket és a halló közönség együtt és felszabadultan szórakozhat.

Bikali Sándor

A The Anahit zenekar dalai olyan élethelyzetekről, érzésekről szólnak, melyhez mindannyian tudunk kapcsolódni – vagy azért, mert épp most hasonló helyzetet élünk át, vagy azért, mert emlékszünk arra, amikor hasonló nehézségeken mentünk keresztül. Azt üzenik a hallgatóknak: Mind voltunk már hasonló helyzetben, senki nincs egyedül. 

Mindannyiunknak van jó és rossz oldala, amely folyamatosan harcol egymással. Igyekszünk mindig a jobbik énünket mutatni a külvilág felé, miközben bennünk gyakran harc dúl. Ezt a kettősséget azonban nem legyőzni kell, hanem elfogadni. Elfogadni azt, hogy a rossz tulajdonságainkkal vagy a hiányosságainkkal együtt vagyunk szerethetőek és értékesek.” – mesélte Rita a koncert üzenetéről. 

A The Anahit zenekar 2023 év elején egy izgalmas projektben találta magát – a holland bázisú, nemzetközi szakemberekkel dolgozó Revelland európai uniós támogatással megvalósuló projekt, amely több európai ország részvételével zajlik és az a célja, hogy a különböző érzékszervek bevonásával egy olyan multi-szenzoros koncertté alakítsák a zenekarok az élőzenei műsorukat, amely a zenét még közelebb hozza a közönséghez és elérhetővé teszi olyan emberek számára is, akik valamilyen fogyatékossággal élnek.

Bikali Sándor

A projectben olyan európai fesztiválok vesznek részt, mint a Roskilde (Dánia), Eurosonic (Hollandia), KeepOnLive Fest (Italy), Cooltural (Spanyolország), Colors of Ostrava (Csehország) és a Sziget Fesztivál.  Ezek a fesztiválok ajánlottak olyan zenekarokat, akik ebben a projektben képviselhetnék az adott országot, így került kiválasztasra a Sziget Fesztivál által javasolt több magyar formációból a The Anahit.

Az első hazai multiszenzoros könnyűzenei koncertet a The Anahit október 6-án tartja az Akvárium Klubban, ahol nemcsak hallani lehet majd a zenét, de megszagolni, megkóstolni, tapintani is, a koncert során jelnyelvi tolmács fogja kísérni. Ezzel a zenei programmal fognak jövőre bemutatkozni több nemzetközi fesztiválon is.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.