Tech

A repülő pizza és a haverok – ezek voltak a történelem legbizarrabb repülőgépei

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.25 | 18:18

Talán nem annyira egyértelmű, de szárnyak nélkül is lehet ám repülni. A mérnököknek mindenesetre meglehetősen furcsa ötletei voltak a repülés történetének elmúlt 100 évében.

A tankok esetében már láttuk, hogy nem csak az extrém nagy méretekkel, de a hagyományostól eltérő formákkal is meglehetősen sokat kísérleteztek a mérnökök, és természetesen a repülőgépek tervezői között is akadtak olyanok, akik meg akarták reformálni az egy törzs – két szárny formát. Talán mondanunk sem kell, hogy a repülés történetének legbizarrabb gépei így születtek, és biztosan az sem véletlen, hogy egyik sem lett nagyon elterjedt. Most összegyűjtöttük a legfurcsább repülőket, amik valaha léteztek.

Aerodyne, a szárny nélküli

Alexander Lippisch’s Aerodyne

To look at Alexander Lippisch’s Aerodyne is to be baffled at how engineers managed to get such a crazy thing off the ground. And it’s far from alone in the gallery of bizarrely shaped aircraft we’ve seen over the years.

Igen, repülni szárnyak nélkül is lehet, sőt, az Alexander Lippisch által tervezett gépbe pilóta se kellett. A Nyugat-Németországban a ’70-es évek elején megalkotott gép egyetlen hatalmas hajtómű volt, amit a hátul kipréselt levegő tudott emelni és nagy sebességgel előre hajtani. Kicsit úgy mozgott, mint egy helikopter, tudott például lebegni is.

Noviplano, a kilenc szárnyú

A Mammoth Of The Air (1921)

A Caproni flying boat is featured. The aeroplane is compared to another, much smaller seaplane. The Caproni is huge! It has three sets of giant triple wings and a cabin to hold 100 passengers and luggage. We see views of the plane from the side. Men clamber over the wings.

Amiből az Aerodyne-nak egy se jutott, abból a Noviplano-nak (kilenc szárnyú), hivatalos nevén Caparoni ca60-asnak kilenc is jutott. A Gianni Caproni által tervezett monstrum, amit neveztek a levegő mamutjának is, lényegében egy szárnyakkal felszerelt hajó volt, amit transz-atlandi utazásra terveztek. Csoda lett volna, ha stabilan a levegőben marad, össze is tört a második próbarepülésén 1921-ben.

Az aszimetrikus

Blohm & Voss BV 141

The Blohm & Voss BV 141 was a World War II German tactical reconnaissance aircraft. It is notable for its uncommon structural asymmetry. Although the Blohm & Voss BV 141 performed well, it was never ordered into full scale production, for reasons that included the unavailability of the preferred engine and competition from another tactical reconnaissance aircraft, the Focke-Wulf Fw 189.

A Blohm & Voss BV 141 egy második világháborús felderítő gép volt, ami annak ellenére nem futott be nagyobb karriert, hogy a gyakorlatban jól működött ez a furcsa forma. A jobb oldalon lévő pilótafülke adott helyet a teljes legénységnek, míg a bal oldalon lévő hajótest lényegében maga volt a motor.

A repülő pizza

Circular Wing Monoplane 250001-11 | Footage Farm

If you wish to acquire broadcast quality material of this reel or want to know more about our Public Domain collection, contact us at [email protected] 1934 – Aviation Pilot & man in overcoat inspecting Nemeth Umbrella / Parasol airplane, flaps moved, taking off & air to air shot in flight.

Valószínűleg minden idők legfurcsább alakú szárnyát hozták össze a ’30-as években a Miami Egyetem mérnökei (ne tévesszen meg senkit a név, ez egy másik Miami, Ohioban), a Nemeth Parasol ugyanis egy hatalmas kör alakú szárnnyal készült el. Esernyőrepülőnek is nevezték, szerintünk jobban hasonlít egy nagy repülő pizzához. De legalább repült.

A repülő manó

XF85 “Goblin”

The McDonnell XF-85 Goblin was a fighter aircraft, conceived during World War II and intended to be carried in the bomb bay of the giant Convair B-36 Peacemaker bomber as a defensive “parasite fighter”. Because of its small and rotund appearance, it was nicknamed “The Flying Egg”.

Az apró méret nem véletlen, a parazita repülőnek is hívott, a II. világháború alatt tesztelt McDonnell XF-85-öt ugyanis egy másik repülő vitte a levegőbe. Egészen pontosan a Convair B-36 óriásbombázó gyomrában várta a bevetést, és úgy dobták ki belőle, mint a bombákat. a minigép feladata az lett volna, hogy megvédje a bombázót az esetleges támadó vadászgépektől.

Hajó-sikló-repülő

The Bartini Beriev VVA 14

The Bartini VVA 14 was an experimental prototype seaplane. The designer of this bizarre aircraft was Italian born aviation engineer Robert Bartini.

A Bartini Bariev VV14 nem csak ennek a válogatásnak, hanem valószínűleg az egész repüléstörténetnek az egyik legfurcsább gépe. A ’70-es években a Szovjetunióban tervezett prototípus, lényegében az ekranoplánok utódja lehetett volna, egyszerre volt hajó és repülő, tudott a vízen, a víz felett menni, és függőleges felszállás után nagy magasságban is repülni. Viszonylag kis szárnyaival, egyáltalán nem légies testével szinte csoda, hogy tudott repülni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló