Tudomány

Az összeesküvés-elméletek egymás esküdt ellenségei volnának?

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.04 | 06:45

A konteók világa eléggé kusza: globális felmelegedés egy lapos Földön? Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a csavaros koholmányok között.

A Lapos Föld hívei és a klímaváltozás-tagadók a legismertebb konteós csoportok manapság. Mindkét összeesküvés-elmélet egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a XX. század alkonyát követően. Amerika lakosságának 16 százaléka nincs meggyőződve arról, hogy bolygónk tudományosan igazolt formája a gömb volna. Illetve még ennél is többen (40 százalék!) hajlanak arra az álláspontra, hogy nem az ember a felelős a globális felmelegedésért.

via GIPHY

A két irányzat hívei abban megegyeznek, hogy a tudomány számukra nem jelent tekintélyt, viszont egymás elméletét nem igazán osztják, sőt – olykor teljesen ellentmondanak az érveik.

A „laposföldiek” a NASA állásfoglalását is megkérdőjelezik az Antarktisz alakját illetően, és a déli félgömb létezésével kapcsolatban is fogalmaznak meg kételyeket. A Lapos Föld Társaság elnöke, Daniel Shenton például elfogadja a klímaváltozás tényét – melyhez pont az űrügynökség információit veszi alapul.

 

Anthony Scaramucci viszont – aki a Fehér Ház korábbi kommunikációs igazgatója volt, és Trump tíz nap közös munka után tette ki a szűrét – tisztában van azzal, hogy a glóbuszunk kerek, viszont az állítólagos klímaváltozást egyáltalán nem írná az emberiség számlájára.

 

A konteo-hívek általános ismérve, hogy szelektíven okoskodnak: hiányzik az eltérő elméletek közti összefüggés. Sőt, a média, a hírességek és még a politikusok gyakran el is határolják a különböző nézeteket egymástól.

Manipulált adatok

Az éghajlatváltozás kapcsán a tudományos szakembereket gyakran éri az a vád, akár még kormánykörökből is, hogy megpiszkálják a mérési eredményeket. Bár hamar ki szokott derülni, hogy ezek a bírálatok általában minden alapot nélkülöznek. Például azok a klímaszkeptikusok, akik szerint az embernek nincs köze az egyre szélsőségesebbé váló időjáráshoz – mert úgy vélik: egy természetes felmelegedés okozza – nem mondhatják azt, hogy csalás a mérés. De azt sem, hogy egyáltalán nincs felmelegedés, mert ezt már elismerték korábban, azzal, hogy szerintük ez

egy természetes folyamat.

Ugyanígy a Laposföld-hívek is felsülnek, akik szerint csak a kamera lencséje miatt látjuk görbülni a bolygónkat: valamiért egy olyan lemeznek képzelik a Földet, aminek a formája végülis kerek.

via GIPHY

A közös vonás mindkét csoportosulás esetében az, hogy a kormányok és tudósok mind benne vannak egy hatalmas összeesküvésben, amelynek célját még szép, hogy teljes homály fedi.

Az ember-okozta globális „felmelegedés” ellen az is el szokott hangzani, hogy nemcsak nyáron, de télen is egyre szélsőségesebb időjárási értékek születnek.

via GIPHY

Ezt persze a laposföldesek nem tudják értelmezni: az ő világukban a Nap a föld lapos korongja körül, stabil pályán kering, így évszakok sincsenek, esetleg csak több évtizedente jöhetnek szóba kisebb kilengések.

Shenton szerint:

A klímaváltozás egy olyan folyamat, ami a történelemmel egyidős. De némi összefüggést látni vélek az iparosodás és az újabb hőmérsékleti csúcsok között.

A laposföld-főnöknek ebben speciel igaza van. A klímaszkeptikusok zöme viszont egyértelműnek tartja, hogy a Föld: kerek. Hiszen mikor az adatokat vitatják, akkor egy gömbölyű bolygót ábrázoló térképeket vesznek alapul.

Na és az UFO-k?

Ha minden ország vezetése velejéig korrupt, akkor miért is mondanának igazat pont erről? Hol szűnik meg a hatalom iránti bizalom? A chemtrail-híveknél is biztosan megszakadt valami. Amerikában van a legtöbb konteós, de Anglia sincs már sokkal lemaradva. Az Államokban ráadásul a politikusok fele is felült arra a vonatra, miszerint az ember nem tehet a klímaváltozásról. Sok celeb pedig a Föld alakjával sincs kibékülve.

via GIPHY

Szomorú, de a tudósok nem tudják hatékonyan érvényre juttatni érveiket a kommunikációjuk során. Pedig kutatásaik folyamata nem csak egy halom adattal egyenlő, hanem egyfajta kritikus gondolkodásmódot is feltételez.

Határozottan és közérthetően kellene fellépniük, és tájékoztatniuk a lakosságot a lehetséges forgatókönyvekről, a kikezdhetetlen eredményekről. De sajnos többnyire száraz és követhetetlen az, amit a nagyközönség elé szoktak tárni. Ha egy átláthatóbb narratívát alkalmaznának, akkor hatékonyabb volna a leellenőrzött információk terjedése.

via GIPHY

Most, hogy irtózatos mértékben, mindent elárasztanak a közösségi média különböző csatornái – főleg életbevágó volna a kellő tájékoztatás. Szerencsére nyílik számos lehetőség arra is, hogy a szakemberek megtalálják a felületeket, ahol szenvedéllyel, élvezetesen beszélgetve oszthatják meg a tudásukat, szembemenve az álhírekkel, írja a Science Alert.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló