Autó

Vissza a jövőbe, itt az új DeLorean, vegyél egyet Marty McFly verdájából!

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.19 | 13:11

A gyár átköltözött Észak-Írországba és újraindítja a legendás DMC-12 gyártását. A típus ugyan autóként nem volt igazán sikeres, a popkultúrában azonban kitörölhetetlen nyomokat hagyott, és örökre beégett a retinánkba, ahogy Marty McFly és Emmet professzor füstölgő gumikkal elszáguldanak vele a múltba.

Emlékszel még arra a szürke sportautóra, amivel Marty McFly és Emmet professzor elszáguldod a múltba, majd a jövőbe Robert Zemeckis legendás filmjében? Ha eddig álmatlanul forgolódtál éjszakánként és azon törted a fejed, honnan szerezhetnéd meg a Vissza jövőbe! kultikus verdáját, akkor most a szenvedéseidnek hivatalosan vége: az eredeti autó gyártója ugyanis most feltámadt hamvaiból.

A DeLorean Motor Company ugyanis a texasi Houstonból átköltözött Észak-Írországba és a vezetőség bejelentette, hogy

újraindítják a filmben is látható DeLorean DMC-12 gyártását.

Csak 23 millió forint

Az új széria darabjai azonban nem pontosan ugyanazok lesznek, mint az eredetik, a most készülő típus a DMC 12s néven fut majd. Ennél azonban rosszabb hír, hogy a cég összesen 300 darabot – havonta egyet – fog majd készíteni.

NEW YORK, NY - OCTOBER 21: The "Back To The Future" DeLorean DMC-12 seen at the "Back To The Future" New York special anniversary screening at AMC Loews Lincoln Square on October 21, 2015 in New York City. (Photo by Theo Wargo/Getty Images)
Fotó: Theo Wargo/Getty Images

A modell visszatérését mellesleg az amerikai szövetségi kormánynak köszönhetjük, amely tavaly könnyített a szabályozáson, így a kisebb gyárak kisebb szériák esetén elhagyhatják például a szigorú törésteszteket.

Az autó ára vélhetően 85 és 100 ezer dollár között, vagyis körülbelül 23 és 27 millió forint között lesz.

DMC-12, a sztár

Az eredeti DMC-12-esből körülbelül 9000 darab készült 1981 és ’82 között, majd a magas anyagköltségek és az amerikai autóipar aktuális mélyrepülése miatt leállították a gyártását. Bár az autó jó tanulmánynak bizonyult, mégis, ez alatt a rövid idő alatt

mélyebb nyomott hagyott az egyetemes popkultúrában, mint magában az autóiparban.

A leghíresebb “szerepe” Robert Zemeckis filmjében volt, de ez a verda a főszereplője Macklemore Thrift shop című számának videoklipjében, és több játékban, például a Gran Turismoban és a Forzaban is feltűnt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló