Belföld

Ezt kell tudni az új köztársasági elnökünkről – aki hivatalosan még csak jelölt persze

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.22 | 16:18

Bombaként robbant a hír, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje az államfői pozícióra Sulyok Tamás. Vagyis jó eséllyel ő is lesz a befutó. De vajon mit kell tudnunk róla?

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Fidesz-KDNP végre hivatalosan is bejelentette államfőjelöltjét Balatonalmádiban, a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnöke került a jelöltek közé, akit Kocsis Máté frakcióvezető nevezett meg, mint a legmegfelelőbb ember az elnöki posztra.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy számos jelölt közül választhattak volna, de Sulyok Tamást tekintették a legmegfelelőbb választásnak. A jelölést Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP szövetség elnöke javasolta a kormánypárti frakcióknak. Kocsis Máté szerint a jelenlegi politikai helyzetben Sulyok Tamás az, aki leginkább képes kifejezni a nemzet egységét, amit az Alaptörvény is elvár a köztársasági elnöktől.

Sulyok Tamás életrajza alapján komoly jogi háttérrel rendelkezik. 67 éves jogász, a Szegedi Egyetem jogi karán diplomázott 1980-ban, majd bírósági fogalmazóként kezdte szakmai pályáját. Később jogtanácsosként és ügyvédként tevékenykedett, valamint 1998 és 2002 között ellátta a szegedi önkormányzat jogi képviseletét.

Az államfőjelölt a hvg.hu cikke szerint a szakmában nagytekintélyű és mindenki számára komolyan vehető személyiség. Az egykori szegedi csoporttársai szerint zárkózott ember, akit a szakmai érdeklődés vezérelt az önkormányzati megbízásaiban. Emellett 2000 és 2014 között tiszteletbeli osztrák konzul is volt, és a Délmagyarországnak elmondta, hogy a konzulként eltöltött idő alatt igyekezett segíteni a Magyarországra látogató osztrákoknak különböző helyzetekben.

Sulyok Tamás 2005 óta alkotmányjogot oktatott a Szegedi Tudományegyetem jogi karán, 2013-ban pedig PhD fokozatot szerzett. 2014 szeptemberében választotta az Országgyűlés az Alkotmánybíróság tagjává, majd 2016-ban az elnöki jogköröket is átvette. 2016. november 22-én választották meg az Alkotmánybíróság elnökének.

A köztársasági elnöki poszt várományosa az Indexnek 2021-ben elmondta, hogy politikával sosem foglalkozott, és a politikai kritikával sem tud mit kezdeni. Az interjúban hangsúlyozta, hogy az alkotmánybírók gyakran kapnak kritikát, de a szakmai kritika segíti a munkájuk javítását.

Az ellenzéki pártok számára komoly kihívást jelent majd az államfőválasztás, mivel a Fidesz-KDNP jelöltje a kormánypárti kétharmados többség miatt valószínűleg győzni fog. Novák Katalin lemondása után Orbán arra kérte a kormánypártiakat, hogy az átmeneti időszakot minimalizálják. Az ellenzéki pártok egyelőre nem jelentettek be alternatív jelöltet, és a politikai helyzet miatt valószínűleg nem kerül sor közvetlen államfőválasztásra.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló