Életmód
Gyümölcsök a rák ellen: 6 ízletes pajzs a testednek
A daganatos megbetegedések elleni küzdelemben nem csupán a zöldségekre, de a gyümölcsökre is érdemes odafigyelni. Számos gyümölcs rengeteg fitotápanyagot és antioxidánst tartalmaz, amelyek segíthetnek megvédeni a szervezetet a rákos sejtek kialakulásától.
Az alábbiakban bemutatunk hat gyümölcsöt, ami nem csak finom, de rendkívül gazdag vitaminokban, és nagy segítség a rák megelőzésében is.
![](https://nuus.hu/wp-content/uploads/gyumolcs.jpg?x33573)
Fekete berkenye (aronia)
Remek antioxidáns forrás, gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatással bír. Alacsony kalóriatartalmú, fogyókúra alatt is ideális – 100 gramm friss bogyó mindössze 50 kalóriát tartalmaz.
Alma
A héja flavonoidokat, maga a gyümölcs C-vitamint tartalmaz, mindkettő antioxidáns tulajdonságokkal bír. Segít megakadályozni a rákos sejtek megjelenését, ráadásul 100 gramm alma csak 52 kalóriát tartalmaz.
Málna
Ellagsavat tartalmaz, amely hatékony a méhnyak-, petefészek- és vastagbélrák ellen. 100 gramm málna csak 52 kalóriát tartalmaz.
Narancs
Bőséges antioxidáns tartalma csökkenti a szabad gyökök káros hatásait. Segít megelőzni egyes rákbetegségeket, és 100 gramm narancs mindössze 47 kalóriát tartalmaz.
Tőzegáfonya
Antocianinokban gazdag, melyek olyan bioaktív anyagok, amelyek felveszik a harcot a rákos sejtek ellen, és tudományosan igazolt szívvédő hatással is rendelkeznek. 100 gramm tőzegáfonya 46 kalóriát tartalmaz.
Szeder
Magas pektintartalma révén csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedés kockázatát. Antioxidánsokban is bővelkedik, hatékony a szabad gyökök ellen. 100 gramm szeder 43 kalóriát tartalmaz.
Ezen gyümölcsök beillesztése a napi étrendbe nemcsak ízletesebbé teszi az étkezést, de hozzájárulhat a rák megelőzéséhez is. A gyümölcsök fogyasztása mellett fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a dohányzás mellőzése is.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.