Életmód

6 egyszerű módszer, amivel azonnal serkentheted a produktivitásod az irodában

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.17 | 06:46

Akár a fáradtság, akár a temérdek tennivaló az oka, de lehetsz megrögzött halogató és alapjáraton rendetlen is, a produktivitás hiánya téged is megtalálhat bármelyik hétköznap. Szerencsére van pár ötletünk arra vonatkozóan, hogy mit tehetsz ellene!

Fotó: Pixabay / hamonazaryan1 CC0

1. Ismerd meg a tested időbeosztását!

Néha még egy egyszerű fénymásolás is úgy tűnik, mintha le kéne futnod a maratont? A kutatások azt bizonyítják, hogy a napirendedet a tested belső órájának feltételeit követve kell beosztanod. Ehhez persze arra lesz szükséged, hogy megismerd, mit is üzen a szervezeted. Jegyezd fel, hogy melyek azok az időszakok, mikor az energiaszinted a padlón van, és természetesen azt is, mikor bármire képesnek érzed magad. A továbbiakban a produktívabb időszakokra próbáld meg időzíteni a bonyolultabb, “nemszeretem” feladatokat, hogy ezekkel már ne kelljen szenvedned, mikor egy tollat sincs erőd felemelni. Az emberek többsége délután egy és három között a leglassabb, de ez természetesen mindenkinél eltérő lehet.

2. Ülj fel! De komolyan.

A megfelelő testtartással nemcsak az egészségünknek és a gerincünknek teszünk egy szívességet hosszú távon, de a produktivitásunkat is felturbózhatjuk vele. Ahogy ülünk, befolyásolhatja a hatékonyságunkat, sőt, még a hangulatunkat is. Akik otthonról dolgoznak, gyakran esnek abba a hibába, hogy a kényelmesnek ítélt fekvő, vagy félig fekvő pozícióban tolják le a munkanapot, pedig ezzel csak saját magukat hátráltatják. Figyelj rá, hogy milyen pózban vágsz neki a munkának!

3. Ne hagyd, hogy kicsússzon a kezedből az idő!

Szeretjük magunkról azt hinni, hogy produktív, intelligens, sikeres tagjai vagyunk a csapatnak, hiszen folyamatosan dolgozunk. De vajon ha pontosan összeírnánk, hogy mit is művelünk egész nap az irodában tényleg az jönne ki, hogy mukaidő nagy része alatt a feladatainkra koncentrálunk? Persze mindenki elkalandozik időnként, ez kell is, de akár még arra is juthatunk, hogy végeredményében kissé lusták vagyunk. Csinálj egy kis kísérletet: jegyezd fel percre pontosan, hogy egy nap alatt miket csináltál, aztán vesd össze azzal, hogy mennyi időt kéne valóban szánnod egy-egy feladatra. Ha jók az eredményeid, akkor nem is kell tovább olvasnod, de ha úgy érzed, hogy lenne mit javítani a dolgon, akkor maradj velünk.

4. Szokj le a multitaskingról!

Sajnáljuk, de ez egy nem működő módszer, hiába is állítod az ellenkezőjét. Ha egyszerre több dologra figyelsz, akkor nagyobb az esélye, hogy hibázol, és a látszattal ellentétben sokkal lassabban haladsz, mintha egyesével pipálnád ki a feladataidat a napirendedből. Ez is csak időbeosztás kérdése, ha mindenre szánsz elég időt és energiát, akkor a munkád sokkal eredményesebb lesz. Ragaszkodj az egyszerűség és a hatékonyság elvéhez és egyszerre csak egy dologgal foglalkozz!

5. Ne legyen olyan, hogy elvesztegetett perc!

Mindannyian bűnösek vagyunk abban, hogy legalább óránként végigpörgetjük az internetet, a híreket, a Twittert, az Instagramot és persze a Facebookot is, nehogy lemaradjunk valamiről. Ezzel az égvilágon semmi gond nincs, manapság az emberek így pihentetik az agyukat. Nem, ez persze nem egy pozitív elv, de annyira hozzászoktunk, hogy szinte már észre sem vesszük a dolgot. Ha tartanánk egy kis szünetet és közben a neten szörfölnénk, tegyük azt hasznosan. Olvassunk olyan cikkeket, amelyek inspirálóak, nézzünk olyan videókat, amik fejleszthetik bizonyos készségeinket.

6. Tarts rendet a leveleid közt!

Tudtad, hogy átlagosan egy munkahét 20%-át teszi ki az, hogy emailekre válaszolgatunk? Idegesítő és fárasztó procedúra, de jobb, ha minél előbb letudod. A halogatás semmilyen formában nem szolgálja a produktivitásodat, de van még egy trükkünk, amivel átláthatóbb lesz a levelezésed. Iratkozz le az összes olyan hírlevélről, ami miatt hetente 3000 olvasatlan üzeneted gyűlik fel a postafiókodban, készíts mappákat, rendszerezd az üzeneteidet! Te is könnyebben eligazodsz majd és nem kapsz szívrohamot hétfőként, mikor megnyitod a fiókodat.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Film
BAFTA: Tarolt az Oppenheimer
  • szerző:nuus/MTI
  • 2024. 02. 19.
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.