Életmód

Émelyítő ezt a szeméttengert látni, nem kéne gyorsan tenni valamit?

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.20 | 10:34

Sokkoló, ahogyan hullámzik a rettentő sok műanyag.

Ha eddig még nem sulykolták elégszer a környezetvédők, hogy óriási bajok vannak, akkor most a saját szemeddel is meggyőződhetsz arról, jelenleg mennyire vesztésre áll az élővilág a műanyagokkal szembeni küzdelemben. Ha eztán eldobható plasztikhoz nyúlsz, akkor villanjanak be az alábbi képsorok, akárcsak azoknak a Twitterezőknek, akik először láthatták az alábbi felvételt. A bő 12 ezer követővel rendelkező Environmental Media Association forgatott a Dominikai Köztársaság partjainál, és a filmben látottakra mindenkinek érdemes rádöbbennie:

 

Ha a vizuális „élmény” kevés volna, a körítés sem finomkodik:

Mégis hány ilyen videót kell még látnunk, hogy végre változtassunk a viselkedésünkön? Nem kéne kinyírnunk a bolygónkat! Ezt Dominikánál vettük fel.

A rengetegszer megosztott film arra ösztönzi nézőit, hogy mindenki duplázza meg erőfeszítéseit: drasztikusan csökkentenünk kell az egyszer használatos műanyagok mennyiségét. Elizabeth Mouncher a reakciójában betaggelte a legnagyobb szupermarketek neveit is: a Marks & Spencer, a Sainsbury és a Tesco illetékeseinek címezve mondandóját:

Elállt a szavam. Gyerünk, mindenki térjen észhez és cselekedjen! Az élelmiszerboltban vett körtéimnek nem kell három réteg csomagolás: jó lesz az a régi barna papírzacskó is.

Juan Carlos Sanchezt is megérintette a felvétel:

Minannyiunknak fel kellene háborodni, a folyamatos pusztítást látva, mely az otthonunkat, a Földet éri. Lassan nem lesz hol meghúznunk magunkat!

Az elkeseredett Christina Dayton szerint nem csak a szemetelés miatt gyűlt fel ennyi a hulladék ott, de egy hurrikán vagy szökőár „keze” is benne lehet a dologban.

via GIPHY

A Morrisons üzletlánc már hajlandó is volt lépni, hogy minél kevesebb műanyagot forgalmazzon; június 25 óta barna papírtasakban kapható náluk a zöldség és gyümölcs. Ráadásul az angliai üzleteikben arra bátorítják a vásárlókat, hogy vigyenek tartós, Tupperware dobozokat, amiben a kényes árukat – halat és húst –  hazaszállíthatják. Illetve a komposztálható, vagy újrahasznosítható műanyagok felfuttatását is tervbe vették már. Jelenleg az utóbbi típus teszi ki a csomagolásaik 82 százalékát, de a kitűzött cél a 100 százalék. A cég felmérte: vásárlóinak a harmadik legfontosabb szempont az ilyen jellegű környezetvédelem, teszi hozzá az Unilad.

What we make, makes us who we are.

A post shared by Morrisons (@morrisons) on


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló