Életmód

Ma ünneplik a világ legfontosabb italát!

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.29 | 16:43

Nem, nem a víz az. És nem is a sör.

Reggel kell belőle egy bögrével, hogy egyáltalán fel tudjunk ébredni, ebéd előtt vagy után is nagyon finom – és az igazán nagymenők vacsora után is elkortyolják: mi az? Hát persze, hogy a kávé!

Először Etiópiában kezdték el termeszteni a VI. században. Az első ültetvényeket az 1700-as években telepítették francia gyarmatosítók. Ezt követően Brazília vált a legnagyobb exportőrré, de kávénagyhatalomnak számít Kolumbia és Vietnám is. 2015 óta szeptember 29-e a kávé világnapja.

Idén Magyarországon kicsit elaludtak a vendéglátók, legalábbis nemigen hirdették akcióban a kávét. De azért most mi mindent elmondunk, amit a kávéról tudni kell és lehet. A tudomány jelenlegi állása szerint a ma ünnepelt ital most éppen jótékony hatással van a szervezetre és mi ezért nagyon hálásak vagyunk.

A kávé is tartalmaz tápanyagokat, például niacint, káliumot, magnéziumot és mangánt. Azonban kedvező élettani hatásait alapvetően nem ezeknek, hanem koffeintartalmának és a benne lévő nagy mennyiségű antioxidánsnak (például fenoloid vegyületeknek, a polifenoloknak) köszönheti – írja a napidoktor.hu.

De mit is ad nekünk a kávé?

Élvezetet, éberséget – és egészséget, derül ki a webbetegről. Napi négy-hat csésze kávé kb. egyharmadával csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Legalább napi egy csésze kávé elfogyasztása férfiaknál a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét csökkenti. De a vastagbél- és végbélrák kialakulásának veszélye is a negyedével csökken, ha kávét iszunk minden nap, míg a májrák rizikója napi egy csészével a felére csökken. Napi három csésze kávé pedig arra is hatással van, hogy minél kevesebb esélyünk legyen a csontritkulásra. Az pedig nincs bizonyítva, hogy a kávé vérnyomás-problémákat okozna.

Na de milyen kávékat ihatunk?

Először is: automatás kávét csak a legvégső esetben fogyassz, és NE dicsekedj vele! A típusokban a kávézóna segít eligazodni.

Olasz kávék

Eszpresszó – sötét, ún. olasz pörkölésű, finomra őrölt babkávéból készült 25-30 ml sűrű, krémes kávé. A jó eszpresszót krémes, vöröses-mogyoróbarna, cirmos hab, “crema” koronázza.

Doppio – dupla eszpresszó egy csészében.

Ristretto – a kávé esszenciája, 20 ml-be összesűrítve.

Americano – forró vízzel felengedett eszpresszó.

Lungo – egy kicsit hosszabbra (kb. kétszeres mennyiségű vízzel) főzött eszpresszó, kb. 50 ml (egy jól elkészített eszpresszó kb. 25-30 ml). A francia megfelelője a café allongé, németül Verlangerter.

Mocha – eszpresszó, kb. 50 ml csokoládészirup vagy kakaó, forró tej, tetején tejszínhabbal.

Cappuccino – krémes eszpresszó, habosított tej és tejhab kb. 1/3-1/3-1/3 arányú elegye. Az elnevezést a kapucinus szerzetesek öltözéke – sötétbarna csuha fehér csuklyával – ihlette.

Machiatto –  eszpresszó, egy foltnyi tejhabbal a tetején, az elnevezés is innen ered, ugyanis a “macchiato” foltost jelent olaszul.

Latte Machiatto – eszpresszó kb. 2,5 dl meleg habosított tejjel és tejhabbal a tetején.

Cafe Latte – 1/3 eszpresszó, 2/3 gőzölt tej, kb. 1 cm vastag tejhabbal a tetején.

Bécsi kávék

Melange – kávé, tej és tejszín keveréke (nincs tejszínhab a tetején, a tejszínt az italba keverik bele).

Kapuziner – bécsi jellegű kávé tejszínhabbal, kakaóporral megszórva.

Francia kávé

Cafe au Lait – közepesen pörkölt, (francia pörkölésű) babkávéból készült kávé és meleg tej kb. 1-1 arányú elegye.

Török kávé

A finomra őrölt kávét hosszúnyelű sárgaréz edényben lassan, nyílt tűzön együtt főzik vízzel és cukorral (egy csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak). Amikor felforr, leveszik a tűzről, és keveset szétosztanak a csészékbe. A maradékot visszateszik és újból felforralják, majd elosztják a csészékbe.

Ausztrál kávéitalok

Long Black – eszpresszót főznek le forró vízbe – még hosszabb, mint az amerikai kávé.

Flat White – kedvelt kávéital Ausztráliában és Új-Zélandon, mely nagyon hasonló a lattéhoz: 1/3 eszpresszóhoz öntünk kicsivel kevesebb gőzölt tejet mintha lattét készítenénk. Az eszpresszóhoz öntés előtt a gőzölt tej habját óvatos mozdulatokkal (hasonlóan a tojásfehérje hab keveréséhez piskótatészta készítésénél) összekeverjük a tejjel.

Jeges kávék

A magyar kávézók jeges kávéként általában forró kávéba tett vaníliafagyit és teljszínhabot kínálnak, ez a frappé  azonban inkább desszert, mint élénkítő hatású ital. Inkább a Freddót ajánljuk helyette, ami tört jégre öntött eszpresszó vagy kapucsínó.

Azt hihetnénk, hogy a kávét csak úgy issza az ember, pusztán azért, mert finom. Hát nem. A kávé osztályozása immár legalább olyan tudományos dolog, mint például a bor kóstolása. Megvan a “déli lankák lejtőjén szüretelt szőlő némi málna felhanggal” a borkóstolók bullshitjeiből? Immár kávéban is van van hasonló meghatározás. Nem elég immár azt elmondani egy kávéról, hogy zöld vagy fekete, pontosabban is meg kell – és lehet – határozni, milyen jegyek jellemzőek rá. Ezt a listát a termelők, baristák – tudjátok, ő csinálja a kávét a presszóban -, szakértők állították össze. A  Specialty Coffee Association of America (SCAA) pedig egy gyönyörű színkört csinált belőle, ezentúl ez lesz minden kávék alapja.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló