Életmód

Ma ünneplik a világ legfontosabb italát!

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.29 | 16:43

Nem, nem a víz az. És nem is a sör.

Reggel kell belőle egy bögrével, hogy egyáltalán fel tudjunk ébredni, ebéd előtt vagy után is nagyon finom – és az igazán nagymenők vacsora után is elkortyolják: mi az? Hát persze, hogy a kávé!

Először Etiópiában kezdték el termeszteni a VI. században. Az első ültetvényeket az 1700-as években telepítették francia gyarmatosítók. Ezt követően Brazília vált a legnagyobb exportőrré, de kávénagyhatalomnak számít Kolumbia és Vietnám is. 2015 óta szeptember 29-e a kávé világnapja.

Idén Magyarországon kicsit elaludtak a vendéglátók, legalábbis nemigen hirdették akcióban a kávét. De azért most mi mindent elmondunk, amit a kávéról tudni kell és lehet. A tudomány jelenlegi állása szerint a ma ünnepelt ital most éppen jótékony hatással van a szervezetre és mi ezért nagyon hálásak vagyunk.

A kávé is tartalmaz tápanyagokat, például niacint, káliumot, magnéziumot és mangánt. Azonban kedvező élettani hatásait alapvetően nem ezeknek, hanem koffeintartalmának és a benne lévő nagy mennyiségű antioxidánsnak (például fenoloid vegyületeknek, a polifenoloknak) köszönheti – írja a napidoktor.hu.

De mit is ad nekünk a kávé?

Élvezetet, éberséget – és egészséget, derül ki a webbetegről. Napi négy-hat csésze kávé kb. egyharmadával csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Legalább napi egy csésze kávé elfogyasztása férfiaknál a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét csökkenti. De a vastagbél- és végbélrák kialakulásának veszélye is a negyedével csökken, ha kávét iszunk minden nap, míg a májrák rizikója napi egy csészével a felére csökken. Napi három csésze kávé pedig arra is hatással van, hogy minél kevesebb esélyünk legyen a csontritkulásra. Az pedig nincs bizonyítva, hogy a kávé vérnyomás-problémákat okozna.

Na de milyen kávékat ihatunk?

Először is: automatás kávét csak a legvégső esetben fogyassz, és NE dicsekedj vele! A típusokban a kávézóna segít eligazodni.

Olasz kávék

Eszpresszó – sötét, ún. olasz pörkölésű, finomra őrölt babkávéból készült 25-30 ml sűrű, krémes kávé. A jó eszpresszót krémes, vöröses-mogyoróbarna, cirmos hab, “crema” koronázza.

Doppio – dupla eszpresszó egy csészében.

Ristretto – a kávé esszenciája, 20 ml-be összesűrítve.

Americano – forró vízzel felengedett eszpresszó.

Lungo – egy kicsit hosszabbra (kb. kétszeres mennyiségű vízzel) főzött eszpresszó, kb. 50 ml (egy jól elkészített eszpresszó kb. 25-30 ml). A francia megfelelője a café allongé, németül Verlangerter.

Mocha – eszpresszó, kb. 50 ml csokoládészirup vagy kakaó, forró tej, tetején tejszínhabbal.

Cappuccino – krémes eszpresszó, habosított tej és tejhab kb. 1/3-1/3-1/3 arányú elegye. Az elnevezést a kapucinus szerzetesek öltözéke – sötétbarna csuha fehér csuklyával – ihlette.

Machiatto –  eszpresszó, egy foltnyi tejhabbal a tetején, az elnevezés is innen ered, ugyanis a “macchiato” foltost jelent olaszul.

Latte Machiatto – eszpresszó kb. 2,5 dl meleg habosított tejjel és tejhabbal a tetején.

Cafe Latte – 1/3 eszpresszó, 2/3 gőzölt tej, kb. 1 cm vastag tejhabbal a tetején.

Bécsi kávék

Melange – kávé, tej és tejszín keveréke (nincs tejszínhab a tetején, a tejszínt az italba keverik bele).

Kapuziner – bécsi jellegű kávé tejszínhabbal, kakaóporral megszórva.

Francia kávé

Cafe au Lait – közepesen pörkölt, (francia pörkölésű) babkávéból készült kávé és meleg tej kb. 1-1 arányú elegye.

Török kávé

A finomra őrölt kávét hosszúnyelű sárgaréz edényben lassan, nyílt tűzön együtt főzik vízzel és cukorral (egy csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak). Amikor felforr, leveszik a tűzről, és keveset szétosztanak a csészékbe. A maradékot visszateszik és újból felforralják, majd elosztják a csészékbe.

Ausztrál kávéitalok

Long Black – eszpresszót főznek le forró vízbe – még hosszabb, mint az amerikai kávé.

Flat White – kedvelt kávéital Ausztráliában és Új-Zélandon, mely nagyon hasonló a lattéhoz: 1/3 eszpresszóhoz öntünk kicsivel kevesebb gőzölt tejet mintha lattét készítenénk. Az eszpresszóhoz öntés előtt a gőzölt tej habját óvatos mozdulatokkal (hasonlóan a tojásfehérje hab keveréséhez piskótatészta készítésénél) összekeverjük a tejjel.

Jeges kávék

A magyar kávézók jeges kávéként általában forró kávéba tett vaníliafagyit és teljszínhabot kínálnak, ez a frappé  azonban inkább desszert, mint élénkítő hatású ital. Inkább a Freddót ajánljuk helyette, ami tört jégre öntött eszpresszó vagy kapucsínó.

Azt hihetnénk, hogy a kávét csak úgy issza az ember, pusztán azért, mert finom. Hát nem. A kávé osztályozása immár legalább olyan tudományos dolog, mint például a bor kóstolása. Megvan a “déli lankák lejtőjén szüretelt szőlő némi málna felhanggal” a borkóstolók bullshitjeiből? Immár kávéban is van van hasonló meghatározás. Nem elég immár azt elmondani egy kávéról, hogy zöld vagy fekete, pontosabban is meg kell – és lehet – határozni, milyen jegyek jellemzőek rá. Ezt a listát a termelők, baristák – tudjátok, ő csinálja a kávét a presszóban -, szakértők állították össze. A  Specialty Coffee Association of America (SCAA) pedig egy gyönyörű színkört csinált belőle, ezentúl ez lesz minden kávék alapja.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló