Egészség

Van egy második agyunk is, a bél-agy, ami sokkal izgalmasabb, mint azt gondoltuk róla

  • Szerző:nuus
  • 2018.06.01 | 16:02

Hallgass a belső hangodra, lehet, hogy ez volna az?

A belünknek külön elméje van. Nemcsak az agyunk szürkeállománya tudja a dolgokat előre mozdítani, hanem a pocakunk mélyén is rejlik egy okos szerv. Tudósok a neuronok egy új mintázatát tárták fel, melyek egy saját információs hálózatot izzítanak be: ez által képesek hatni a bélműködésre.

Aprópénzre váltva: itt dől el az, hogyan kakáljunk.

via GIPHY

A „második agy”, amit a tudomány bélidegrendszerként azonosít, közel 400 millió idegsejtből tevődik össze, több tucat féle ingerületátvivő anyaggal, melyek átjárják a belsőségeinket. Az agyunkon kívül sehol máshol nincs ennyi neuron egy kupacban, melyek a központi idegrendszertől szinte függetlenül is képesek működni. Ez a szisztéma ráadásul párbeszédben is van a fejünkkel; és ha a bolygóidegről leválasztjuk, akkor is normálisan fog az emésztőszerven belüli idegrendszer működni.

Hatása a testünkre messzire nyúlik, de például a döntéshozásban konkrétan nem vesz részt, és tudatosság jelét sem adta, legalábbis eddig. Az elfogyasztandó ételre sem fog maga javaslatot tenni, épp elég neki a kusza emésztési folyamatok megregulázása.

via GIPHY

Ausztrál tudósok az egerek belsőségeit vették górcső alá: újszerű mintázatú, ritmikusan koordinált idegi kisüléseket mutattak ki, melyek közvetlenül késztették mozgásra a vastagbél körüli izmokat. Ettől a székletszerű anyagok ütemesen meglódultak a bélben. Az újfajta képalkotó eljárásoknak köszönhetően észrevették, hogy a megfigyelt idegsejtek ismétlődően, szimultán sültek ki, hogy ugyanolyan gyakran stimulálják az izmokat.

Ez a bél-idegrendszeri működés időlegesen képes koordinálni az (elektromos) aktivitást, többnyire a bél teljes hosszára kierjedően.

A belekben még sok titok rejlik, melyek feltárására több kutató is rászánta már magát – és munkájukból kiderül: még összetettebb és rafináltabb ez a rendszer, mint amit korábban véltük róla. Odáig is elmehetünk, hogy a tények összessége alapján kijelenthetjük: e traktus szerepet játszhat az érzelmi életünk és akár még az elménk állapotában is.

via GIPHY

Csak pár példa: a szerotonin – azaz a neurotranszmitter, amitől jól érezzük magunkat – is itt jön létre 90 százalékban, és a körülrajongott dopamin mennyiségének a fele is innen származik. Még az sem zárható ki, hogy ez a részünk előbb fejlődött ki, mint az agyunk vagy a központi idegrendszerünk, említi meg az IFL Science.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
IFL Science
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Így működik a kenyérsütőrobot
  • szerző:nuus
  • 2019. 01. 07.