Gasztró

A hot dog eredete – nem is amerikai találmány?

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.07 | 19:31

A hot dog minden amerikai piknik, kertiparti, baseballmeccs elengedhetetlen kelléke. Azt hinnénk, hogy echte amerikai étel, pedig nem, német bevándorlók vitték a tengerentúlra. Tudj meg mindent a hot dog eredetéről.

A tűzijáték sercegése és a grillezett kolbászok illata a levegőben – a Függetlenség Napja az Egyesült Államokban nem lenne teljes a hot dog nélkül. De vajon mi a hot dog eredete? Sokan azt gondolhatják, hogy ez egy amerikai találmány, de a valóság ennél bonyolultabb.

A hot dog eredete a XIX. századi Németországba nyúlik vissza, ahol a kolbászt már évszázadok óta fogyasztották – írja a bbc.com. A “dachshund” (tacskó) néven ismert hosszúkás kolbászt gyakran utcai árusok kínálták, és népszerű nassolnivaló volt a sörkülönlegességeket kínáló kocsmákban.

hot dog
A hot dog eredete: német bevándorlók vitték az Amerikai Egyesült Államokba/Fotó: 123rf.com

Az 1800-as évek közepén a német bevándorlók tömegesen érkeztek az Egyesült Államokba, magukkal hozva a kolbászkészítés hagyományát. New York Cityben, a Coney Island-en Charles Feltman nevű bevándorló 1867-ben kezdett el kolbászt árulni zsemlében. Feltman “Coney Island-i vörös cuccok” néven hívta hot dogjait, és hamarosan népszerű helyi csemegévé váltak.

A név eredete is kérdéseket vet fel

A “hot dog” kifejezés eredete nem teljesen tisztázott. Egyesek szerint a kolbászokat forró vízben főzték, mielőtt zsemlébe tették volna, míg mások úgy vélik, hogy a kifejezés a kolbász “hőhullámát” utánozza. Akárhogy is legyen, a hot dog elnevezés az 1890-es évekre rögzült.

Az 1900-as évek elején Nathan Handwerker, Feltman egyik alkalmazottja megalapította saját hot dog cégét, a Nathan’s Famous-t. Handwerker alacsonyabb árakat és agresszívabb marketingstratégiát alkalmazott, mint Feltman, és hamarosan átvette a vezetést a Coney Island-i hot dog piacon.

A Nathan’s Famous nemzetközi hírnévre tett szert a Hot Dog Eating Contest versenynek köszönhetően, melyet 1972 óta minden július 4-én megrendeznek. A verseny óriási médiafigyelmet kapott, és hozzájárult a hot dog népszerűsítéséhez az egész világon.

Ma a hot dog az amerikai kultúra szimbóluma. Több mint 50 milliárd hot dogot fogyasztanak el évente a tengerentúlon, a baseballmérkőzések, a piknikek és a kerti partik elengedhetetlen kelléke.

A hot dog egyszerű étel, de gazdag történelemmel és tartós örökséggel rendelkezik. A világ legnagyobb hot dogját 2018-ban készítették el Las Vegasban. A hot dog fogyasztásának világcsúcstartója Joey Chestnut, aki 2021-ben 76 hot dogot evett meg 10 perc alatt. Ez az étel nemcsak az Egyesült Államokban népszerű. Németországban “Frankfurter” néven, Franciaországban pedig “hot-dog” néven ismert. A hot dog története lenyűgöző példa arra, hogy az egyszerű ételek hogyan válhatnak nemzeti ikonokká.

(via)

Itt a nagy fagyihoroszkópot találod. Nézd meg, melyik hűsítő édesség illik hozzád.

Ez pedig három zseniális hot dog elkészítését láthatod:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló