Utazás

Tömött zseb nélkül be se tegyük a lábunkat: ez a világ legdrágább városa – Ez aztán a luxus!

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.27 | 15:33

Akár külföldre költözés, akár hosszabb kint tartózkodás jár a fejünkben, sokban meghatározhatja döntésünket, mennyire költséges az adott helyen élni. Íme egy kis betekintés abba, melyik a világ legdrágább városa. Luxus a köbön.

Ha úgy döntünk, hogy külföldre költözünk, vagy csupán eltöltenénk hosszabb időt egy adott városban, számos tényezőt érdemes figyelembe venni – a költségek kétségtelenül kiemelkedőek ezen a listán, ahol luxus városok szerepelnek.

De hová a legdrágább költözni? Melyik város az, ahová kivándorlóként meglehetősen magas megélhetési összegekkel kell számolnunk?

Nos, Hongkong vezet ezen a téren a luxus-listán: ismét elnyerte a tengerentúli munkavállalók legköltségesebb városa címet a Mercer Cost of Living Survey 2024-es felmérésén, amelyet június 10-én tettek közzé – írta meg az edition.cnn.com.

A világ legdrágább városa Hong Kong lett 2024-ben – Fotó: pixabay

Az ázsiai várost – amely 2022-ben és 2023-ban is vezette az éves listát -, Szingapúr követi igen szorosan, a második helyet szerezve meg.

A top 10 maradékának nagy részét a svájci városok foglalják el: Zürich, Genf, Bázel és Bern végzett a harmadik, negyedik, ötödik és hatodik helyen.

Minek alapján osztályoztak a luxus városok között?

A jelentés 226 várost vizsgált meg az egyes helyszíneken található, több mint 200 tétel összehasonlító költségei alapján, beleértve a szállítást, az élelmiszert, a ruházatot, a háztartási cikkeket és a szórakoztatást.

Az Egyesült Államok legdrágább városa New York volt – a hetedik helyet szerezte meg, míg az Egyesült Királyság fővárosa, London – amely tavaly a 17. helyen állt – idén a nyolcadik helyre ugrott. A bahamai Nassau a kilencedik helyen van, a legdrágább 10 közé pedig Los Angeles is bekerült.

A jelentés szerint a világ legdrágább városaiban a sokba kerülő lakások, valamint a megnövekedett szállítási, áru- és szolgáltatási költségek az egyik oka annak, hogy ezekben a drága városokban különösen magasak a megélhetési költségek.

Már ott kínossá válik a dolog, hogy a lakhatás drága

„A lakhatási költségek fontos tényezőt jelentenek a megélhetési költségek városi rangsorában”

– olvasható a tanulmányban.

Rámutat arra: azoknak az alkalmazottaknak, akik jövedelmük jelentős részét bérleti díjra vagy jelzálogkölcsönre költik, kevesebb rendelkezésre álló bevételük lesz egyéb kiadásokra.

„2023 és 2024 között ez a költség nagy ingadozást mutatott szerte a világon és a lakbérárak jelentősen eltértek a városok között – tette hozzá a tanulmány. – Ezenkívül az infláció és az árfolyam-ingadozások közvetlen hatással voltak a nemzetközi munkavállalók fizetésére és megtakarításaira.”

Míg a luxus-lista eleje alig változott az előző évi rangsorhoz képest, lejjebb történt néhány jelentős ugrás.

Köztük volt a mexikói Mexikóváros és Monterrey is, előbbi 46 helyet lépett előre a 33-ra, utóbbi pedig 40 helyet 115-re.

A tanulmány azt megjegyezte, hogy az Egyesült Államokban a megélhetési költségek „jelentős problémát jelentenek” 2024-ben – és amint látható, hét amerikai város szerepelt az első 20 között.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Mobiltech
Nagy változás jön a Vibernél
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 17.