Film

70 éves lett Stephen King – köszöntsük őt a 7 legijesztőbb filmjével!

  • Szerző:nuus
  • 2017.09.21 | 17:26

Ennél jobb szülinapi ajándékot nem is kaphatna a horror nagymestere: a nemrég mozikba került Az minden idők legsikeresebb horrorfilmje lett.

Az 1947-ben született amerikai író művei a mai napig a legnépszerűbb könyvek a horror műfajban – a horror nagymestereként emlegetett alkotó továbbra is aktívan alkot, és szinte nincs olyan év, hogy ne jelenne meg új kötete.

Happy 70th Birthday to the King of all kings!!! ?????#stephenking

IT, Stranger Things, Super 8 (@amblin_king) által megosztott bejegyzés,

Eddig megjelent 76 regényében gyakorlatilag egy külön univerzumot épített fel, ahol egymást licitálva ijesztgeti az olvasókat és a filmrajongókat a piros lufival ijesztgető, gyerekgyilkos bohóc (Az), a lelkiismeretes, de fokozatosan becsavarodó ápolónő (Tortúra), a piros-fehér lakkozású, 1958-as verda (Christine), a szeretetreméltó bernáthegyi (Cujo), az alkoholizmusából kigyógyult szállodai gondnok (Ragyogás), vagy éppen a telekinézissel rendelkező kamaszlány (Carrie).

Happy birthday Stephen King. #happybirthday #stephenking #thankyou #readthebook

Robert Reynoso (@themindofrobert) által megosztott bejegyzés,

Stephen King élete első, kiadónál megjelent regénye a Carrie volt 1973-ban, ezután egymás után jelentek meg az azóta klasszikussá vált művei: a Cujo, a Christine, a Tortúra, a Ragyogás, A halálsoron – ezekből nagysikerű filmes adaptációk is készültek az elmúlt 30 évben. Nem is annyira meglepő, de idén újra visszatért a mozikba a Stephen King-őrület, és az ősszel bemutatott Az sorra döntögeti a rekordokat: ezen a héten kiderült, hogy a film már 228 millió dolláros bevételnél járt, és ezzel megelőzte Az ördögűző hetvenes években felállított rekordját is, vagyis minden idők legsikeresebb horrorfilmje lett.

Szóval tényleg nem túlzás azt állítani, hogy Stephen King a horror legkeresettebb és legnépszerűbb írója, akinek ezután még több regényét fogják feldolgozni a filmesek. Addig is egy szubjektív listán összefoglaltuk, hogy melyik a 7 legijesztőbb filmje a mesternek.

Kedvencek temetője (1989)

King egyik legjobb könyvének adaptációja ugyan nem a legjobb filmes feldolgozás, de az összhatás mégis annyira hatásos a feltámadó holtakkal, a világító szemű macskával és a rejtélyes indián temetővel együtt, hogy ezt nem hagyhattuk ki.

Ragyogás (1980)

Az 1977-ben megjelent regényt Stanley Kubrick vitte vászonra három évvel később, és bár Stephen King utálta lapján készült, ám a szerző egyáltalán nem volt elégedett vele: szerinte Kubrick filmje olyan, mint egy csillogó luxuskocsi, csak éppen motor nélkül. A forgatás közel 1 évig tartott, és Kubrick itt használta először az új technikának számító steadicamet, amely addig megvalósíthatatlannak hitt kameramozgásokat tett lehetővé.

Tortúra (1990)

Ez a film is három évvel követte a regény megjelenését (1987-ben jelent meg a könyv, ’90-ben a film). A filmet Rob Reiner rendezte, és Kathy Bates olyan zseniálisan alakítja benne a fokozatosan egyre brutálisabbá váló ápolónőt, Annie-t, hogy teljesen megérdemelten kapta meg a szerepért az Oscar-díjat.

Carrie (1976)

Azért az elég menő, ha egy írónak az első könyvét egy olyan rendező dolgozza fel, mint Brian De Palma. Egy igazi klasszikus horror, talán a legjobb Stephen King-feldolgozás a mai napig.

A gonosz háza (1979)

Ha valaki hiányolná a Halálsoron vagy A remény rabjai című filmeket erről a listáról, annak megnyugtatásul közöljük, hogy nem azt néztük, hogy melyik a legjobb Stephen King-adaptáció, inkább arra mentünk rá, hogy melyik a legfélelmetesebb. És bizony ez az 1979-es tévéfilm megütötte ezt a mércét.

Az (1990)

Igaz, ez is csak egy tévéfilm a kilencvenes évekből, de Tim Curry annyira ijesztő a csatornák mélyéről felkapaszkodó, gyerekekre vadászó Pennywise-ként, hogy csak annyit mondhatunk: ez a verzió kiállta az idők próbáját. Nem annyira jó film, de máig hatalmas kultusza van.

Az (2017)

Az óriási sikereket elérő, idei It-remake biztos helyet foglal a top 7 legijesztőbb Stephen King-feldolgozás között. Az új verziót imádta a közönség és szerették a kritikusok is, és tényleg, tényleg nagyon para lett. Az új verzióban Pennywise-t alakító Bill Skarsgard zseniális, idéznénk a nemrég megjelent kritikánkból: “Amikor feltűnik a vásznon, azonnal egekbe szökken az adrenalin, izzadni kezd a tenyerünk, és reszketünk. Meg sem kell szólalnia: az új Pennywise tekintetéből is már süt a totális gonosz”.

Szóval nem véletlen, hogy már el is kezdtek dolgozni a második részén, amely a jelenben fog játszódni, és Pennywise szerepében újra Bill Skarsgard rémiszt majd halálra minket. Alig várjuk.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló